Szűcs Katalin Ágnes az Újszínházról: "Mérhetetlenül cinikus döntés született"

Szűcs Katalin Ágnes kritikus is pályázott az Újszínházra. A Criticai Lapok főszerkesztőjét a 7óra7 kérdezte.

 

A 7óra7 cikkéből:

 

"Szomorú voltam. Azt gondoltam, hogy most kiváló lehetősége lett volna a politikának korrigálni azt, amit négy és fél évvel ezelőtt nagyon elszúrt. Most, hogy ennyien pályáztak, úgy éreztem, a politikának megadatik elegánsan kihátrálni ebből a történetből, és legalább a szakmaiság látszatát megpróbálja visszacsempészni. Ehelyett ez a mérhetetlenül cinikus döntés született, amit már nem is politikai hibának, hanem bűnnek érzek. A legfájdalmasabb az egészben az, hogy művészsorsokról van szó, hiszen ez most már tíz évre meghatározza a társulati tagok kondícióját. És ebből nincsen kilábalás" - felelte Szűcs Katalin Ágnes arra a kérdésre, mi volt az első reakciója, amikor megtudta, hogy Dörner Györgyöt újraválasztották.

 

szucs

 

A kritikus jangsúlyozta, már csak azért is meg volt győződve arról, hogy nem kapja meg Dörner az igazgatói posztot, mert a tervezett Csurka-ősbemutató kapcsán annak idején maga Tarlós István főpolgármester is megszólalt, ellenezve A hatodik koporsó színreállítását. "Nem véletlenül volt ennyi pályázó – azt lehetett érezni, hogy most tényleg van lehetőség az érdemi változásra. Ezt ékesen bizonyítja az a hajmeresztő tény is, hogy Dörner a Thália vezetésére is beadott pályázatot. Ami azt is igazolja, hogy neki teljesen mindegy, hol, csak színházigazgató legyen, és hogy maga sem tartotta feltétlenül folytatandónak az újszínházi történetet" - tette hozzá.

 

"Én másként, a néző felől gondolkodom a színházról. És kritikusként van egy helyzeti előnyöm is: iszonyatosan sok előadást látok. Így óhatatlanul kialakult bennem egyfajta minőségérzék, és tapasztalatom van arról is, hogyan viszonyul a közönség különféle előadásokhoz. Ami nem azt jelenti, hogy az a jó, ami a közönségnek tetszik, mert gyakran a nézők nem tudják, hogy egy számukra tetszetős előadást sokkal jobban is meg lehet csinálni. Hiszen nincs erről tapasztalatuk - nekem van. A másik, hogy úgy gondolom, kritikusként sokkal tágabb az ízlésem, mint az alkotóké. Ez azért lehetett volna fontos ebben az esetben, hogy minél szélesebb közönségréteget lehessen megszólítani. Vezetői, szakmai tapasztalatként pedig ott a kisvárdai fesztivál, amit nyolc éven keresztül szerveztem. Ha arról lenne szó, hogy van egy épület, és abban kell színházat csinálni, azt nem nekem kell adni, hanem Bodó Viktornak vagy Hargitai Ivánnak, satöbbi. Itt viszont a kiírás szerint 'a klasszikus és kortárs magyar darabok színházát' kellett volna továbbgondolni, átalakítani. És ez véleményem szerint nem lehet rétegszínház, generációs színház sem a nézőket, sem az alkotókat tekintve" - sorolta Szűcs Katalin Ágnes.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása