Micsoda társaság - Mesejátékot rendezett Cseke Péter

Ősbemutatóval kezdi az új szezont a kecskeméti Katona József Színház. Méhes György Micsoda társaság című regényéből Németh Virág készített színpadi változatot, amelyet szeptember 21-én, a Magyar Dráma napján, az évad első bemutatójaként láthat a közönség Cseke Péter rendezésében

Ajánló a darab elé:

 

Ebben a bizonyos társaságban van az Apu, aki könyveket ír. Van az Anyu, aki a legcsodálatosabb Anyu. Az Ő gyermekeik: a bősz, vagyis a jámbor Öcsi és az erősen kamaszodó Krisztinka. Van a mindent elintéző Vilmos bácsi és a felesége, a kedves Pindur néni, meg az Ő magzatuk, a vad, vagyis a jó kis Vilike.

Öcsi és Vilike együtt másznak a tetőre, a barlangba és a környezetükben élők idegeire. Ebben a történetben az ablaküveg nem tud kitérni a csúzli támadása elől, a sátor nem épül fel egykönnyen, a szamár valójában táltos, a fagyi fele csokoládé és aki rosszalkodik, az palcsinger…

Tényleg, Ti találkoztatok már a palcsingerkirállyal? Nem? Tartsatok velünk és derítsük ki együtt, kiből lesz a palcsinger!

 

10 AWP3014

 

Villáminterjú Németh Virággal:

 

- Hogyan lett a regényből színdarab?

- A Micsoda társaság nagyon jól működik regényként, de kevés olyan helyzet van benne, ami színpadon is megélne. Ezért elővettem Méhes György többi családregényét is, kiválasztottam azokat a történeteket, amelyekben éreztem színpadi lehetőséget, és ezek mentén szerkesztettem egybe.

 

- Mi az alaptörténet?

- Nyaralni indul a család… Ez önmagában is kalandos esemény, a mi családunkhoz ráadásul csatlakoznak a barátaik. A társaságnak így két rakoncátlan kisfiú is a tagja lesz: Öcsi és Vili. Öcsiről gyorsan kiderül, hogy ő egy „rossz gyerek”, s mivel ezt ő is így gondolja, nem lát más lehetőséget, mint hogy megszökjön, amiből nagy kalamajka kerekedik.

 

- A szeleburdi család nyaralni megy?

- Nagyon karakteresek mindannyian: az anyaoroszlán anya, a pipogya apuka, a kamaszlány és a rakoncátlan kisfiú. Talán leginkább a Mézga családot idézik.

 

- Magukra ismerhetnek a telefonnyomkodós, wifi-vadász kamaszok és kütyümentes nyaralásról álmodó szülők?

- Nincs wifi-vadászat, mert az erdőben nincs térerő. Egyébként is igyekeztünk kortalanná tenni a történetet. A darab hangulata leginkább a klasszikus magyar ifjúsági regényeket idézi.

 

- Te mit vittél magaddal felnőtt korodba az ifjúsági regények közül?

- Az Abigélt… szerintem azt mindenki magával viszi. Nagyon szerettem a Pál utcai fiúkat, ami szerintem kevésbé ifjúsági, mint amilyennek mondják. A „fiús” regényekért nem voltam oda, nem lett belőlem Verne-rajongó. Egyébként nem is a történetek, inkább a regények hangulata, stílusa maradt meg bennem.

 

- Melyik korosztálynak szól a Micsoda társaság?

- Nem kategorizáltuk. Igyekszem úgy dolgozni, hogy mindenki találjon benne valamit, amihez kötődhet.

 

41 AWP3289

 

Villáminterjú Szokolai Péterrel, Apu megformálójával:

 

Szelíd, megértő, imádja a gyerekeit, akik kenyérre kenhetik – ilyen a Micsoda társaság! Apuja. Szokolai Pétertől a civil életben sem áll távolt az általa megformált karakter.
 
- A darabban két rosszcsont kisfiú okoz nagy galibát. Vannak hasonló gyerekkori élményei? 
- A gyerek nem rossz, csak eleven! Amilyen én is voltam. Az én problémáim elsősorban abból adódtak, hogy imádtam szerepelni! Részt vettem az összes mesemondó, versmondó versenyen, ami nem is lett volna baj, csakhogy én a tanítási órákat is végigbohóckodtam. Ezt már nem viselték olyan könnyen a tanáraim. 
 

- Másképp játszik gyerekeknek, mióta van saját gyermeke?
- Mindig imádtam gyerekeknek játszani. Hihetetlenül izgalmas vállalkozás, mert hiába próbáljuk be az adott darabot, és igyekszünk kitalálni, mi lesz a közönség reakciója egy-egy jelenetnél, a végén lehet, hogy teljesen másként alakul. Ebből a szempontból a legnagyobb kihívás a Bors néni volt, hiszen az interaktív darab volt. A gyerekek mindenre azonnal és őszintén reagálnak: arra is, ha tetszik nekik, amit látnak, de arra, is ha nem. 

 

- Milyen figura a Micsoda társaságbeli apuka, akit alakít? 
- Szelíd, megértő, imádja a gyerekeit, akik természetesen kenyérre kenhetik. Még a szidást is dicséretbe csomagolja. Mélyen együtt tudok vele érezni, hiszen a civil életben, szülőként én is a kompromisszumok lelkes híve vagyok.

 

72 AWP3519

 

- Sokat olvasott gyerekkorában? 
- Gyerekkoromban is és felnőttként is. 

 

- Ifjúsági regények közül mi volt a kedvence?
- Imádom a történelmi regényeket. Az Egri csillagokat háromszor olvastam. 

 

- A tavalyi évadot a Pécsi Országos Színházi Találkozón zárta: Goopert alakította a Macska a forró bádogtetőn című előadásban, amely a legjobb előadás díját nyerte el. Milyen volt a POSZT-on játszani?
- Euforikus élmény. Nagyon izgultam, de ezen is átsegített az a koncentrált figyelem, amit Zsótér Sándor megkövetelt tőlünk a próbafolyamat alatt. Leginkább egy olimpiai részvételhez tudnám hasonlítani: kemény felkészülés, sok munka után végre megmutathatod országnak, világnak, hogy mit tudsz. Fantasztikus érzés! A szakmai és a civil közönség is nagyon szerette az előadást, a díj pedig hab volt a tortán. 

 

- Nem először dolgozott Zsótér Sándorral. Milyen volt a közös munka?
- Rengeteget lehet Sándortól tanulni. Olyan igazságokat fogalmaz meg minden mondatában, amelyekből ha csak egy-egyet kapnék, akkor sem lenne okom panaszra. 

 

49 AWP3366

 

MÉHES GYÖRGY – NÉMETH VIRÁG

MICSODA TÁRSASÁG!

mesejáték

 

Ősbemutató

Anyu                    DANYI JUDIT

Apu                     SZOKOLAI PÉTER

Vilike                   DECSI EDIT       

Öcsi                     SZABÓ NIKOLETT e.h.

Krisztinka             HAJDÚ MELINDA

Pindur                  MAGYAR ÉVA

Vilmos                 FERENCZ BÁLINT

Misi bácsi             KISS JENŐ

Quintusz               VÁRY KÁROLY

Zenekar: Kiss Dániel, Kovács Mihály, Látó Richárd, Tóth Jázmin

Díszlet- és jelmeztervező: Gyarmati Dóra

Dramaturg: Németh Virág         Zeneszerző: Látó Richárd

Súgó: Arató Andrea                 Ügyelő: Horváth Ferenc

Rendezőasszisztens: Tóth Kata

Rendező: CSEKE PÉTER

BEMUTATÓ: 2016.szeptember 21. 15.00, Nagyszínház

 

Az előadás hossza 60 perc

 

 

 

süti beállítások módosítása