Miet Warlop: "A színpad küzdőtér"

Szeptember 30-án és október 1-jén a Trafóban látható Miet Warlop Dragging the bone című előadása. A belga performert a Librarius kérdezte.

 

A Librarius cikkéből:

 

"Értelmezésem szerint a színpad küzdőtér, ahol az események során valahogy prózai véget ér az a gipszből készült ruha, amit viselek. Ez inkább egyfajta mentális belső tájképet jelképez, mintsem pusztán a külvilágot. Ha felfedezed mélyen önmagadban a magányos tájakat, vagy végiggondolod életed bizonyos periódusait, rájössz, a dolgok nem mindig strukturáltak. Csodálkozol, harcolsz, felborulsz, aztán újra felállsz. Aztán végül reményt gyűjtesz a darabjaidból és töredékeidből" - fogalmazott az alkotó.

 

miet warlop

Fotó: mietwarlop.com

 

Az alkotó szerint a Dragging The Bone kemény anyagból készült, gipszből és kőből; és igazán kellemetlen egy gipszből készült szoknyában végiggördülni a padlón. "Ugyanakkor ettől működünk, belemegyünk kellemetlen szituációkba, amelyek mindannyiunk számára el vannak rendelve az életben… Aztán meg kell birkóznunk velük… A Dragging The Bone üzenete, hogy felismerjük ezt, meglássuk a dolog abszurditását, egyben szépségét" - tette hozzá.

 

Miet Warlop az interjúban leszögezte: nem kategorizálja magát. "De egyben ez a munkamódszerem is: mindig a nulláról kezdem egy-egy új ötlettel. Az egyetlen hiteles dolog, amelyre alapozhatsz, a saját személyes, szakmai és emberi életutad, történeteid. Hogy mindennek mi az értelme, és hogyan fejezhetnéd ki? Hogyan találhatod meg a megfelelő anyagot, amellyel kifejezheted, életre keltheted ezt a világot? A Mystery magnetben ezek a festés és az animáció voltak, a Dragging The Bone esetében a gipsz, az utolsó darabomban pedig a zene. Mind teljesen különböző anyag, különböző energiák, az emberek szeretik felfedezni, átélni ezt a sokféleséget. Szeretném azt hinni, hogy a jól felhasznált anyagok arra késztetnek, hogy megszabaduljak a kérdéseimtől, a problémáimtól, és egyben a létezésem imádatától. Mindez persze nem arra sarkall, hogy újra és újra kitaláljak egy rendszert, hanem inkább arra kényszerít, hogy megtaláljam és használjam azokat az anyagokat, amiket már mind ismertünk, láttunk, sőt, talán tanulmányoztunk is" - mondta a belga performer.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása