Mikó Csaba és Fekete Ádám is Szép Ernő-díjas

Díjátadással ünnepelnek a magyar dráma napján, szeptember 21-én, szerdán délután a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol átadják Szép Ernő-díjakat.

    

A Szép Ernő-életműdíjat a szakmai kuratórium posztumusz Esterházy Péternek ítélte oda a Daisytől a Mercedes Benz című művéig ívelő drámaírói munkásságáért. Mellette Szép Ernő-díjat kap Mikó Csaba eddigi drámaírói munkásságáért, különös tekintettel az Apátlanok című művére. Szép Ernő-különdíjban részesül Fekete Ádám eredeti színházi látásmódjáért és újhangú drámai szövegeiért (Csoportkép oroszlán nélkül természetes fényben).

 

szeperno

    

Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó pénzt az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő kuratórium munkáját az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) segíti - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

A szerdai díjátadón köszöntőt mond Ács Piroska, az OSZMI igazgatója. A díjazottakat Németh Gábor író, Szegő János szerkesztő és Vajdai Vilmos színművész laudálja.
    

A Szép Ernő-jutalom - nevezik Szép Ernő-díjnak is - 1984-ben alapított irodalmi díj, amelyet drámaíróknak osztanak ki. A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította. 1992-ig csupán egy alkotó, a legjobb drámaíró vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2-3 főre bővült.
    

Esterházy Péter Mercedes Benz című történelmi revüjét a magyar dráma napja alkalmából vasárnap felolvasószínházi formában műsorra tűzi a Vígszínház.
    

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

süti beállítások módosítása