Viktória - Operett Eperjesi Erikával és Dolhai Attilával Miskolcon

Ábrahám Pál Viktória című különleges, de ritkán játszott operettjét mutatja be a miskolci teátrum szeptember 23-án.

Az Oroszországban, Japánban és Magyarországon játszódó történetet Béres Attila állítja színpadra, aki a Budapesti Operettszínházban néhány éve már nagy sikert aratott az előadással.

 

A színház ajánlója:

 

A Viktória egy gyönyörű történet arról, hogy a szerelem valóban mindent legyőz: háborút, fogolytáborokat, országhatárokat és a hosszú, egymástól távol töltött éveket is. Bár a szerző, Ábrahám Pál neve nem csenghet olyan ismerősen, mint Kálmán Imréé vagy Lehár Ferencé, mégis talán az egyik legkülönlegesebb operett a Viktória. A nézők számára olyan jól ismert slágerek csendülnek fel a benne, amelyekről gyakran nem is tudjuk, hogy Ábrahám nevéhez fűződnek.

 

IMG 6664

 

Az alkotók és szereplők szavaival a Viktóriáról:

 

- Nagyon érdekesen keverednek a szerző műveiben a különböző zenei motívumok, pl. a magyar népzene és az amerikai dzsessz – mondta el Béres Attila rendező a darab sajtótájékoztatóján. Ábrahám darabjaiban két táncos-komikus és két szubrett szerepel a primadonna és a bonviván mellett, így még több humorra adnak lehetőséget ezek az operettek. A Miskolci Nemzeti Színház társulatában pedig olyan színművészek formálják meg a Viktória karaktereit, akik meg tudják mutatni, hogy hány „rétegből” áll össze valójában egy operett. Nem sztereotípiákban gondolkodunk, hanem kidolgozott, élő figurákat látunk a színpadon – hangsúlyozta a rendező.


A Budapesti Operettszínházban még 2013-ban mutatták be Béres Attila rendezésében a Viktóriát. A rendező azt ígéri, ugyanazt a minőséget látják majd a nézők a miskolci színpadon is, miközben egy teljesen más előadás született.


- Vidéki színházként hatalmas segítség volt számunkra, hogy az együttműködésnek köszönhetően Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója rendelkezésünkre bocsátotta az ottani előadás teljes díszletét és jelmezeit, így ezzel a monumentális díszlettel találkozhatnak majd a miskolciak a Nagyszínházban. Mindig az adott színészből indulunk ki egy darab színpadra állításakor, így egészen más lesz ez az előadás, mint a budapesti, mégis azt mondanám, hogy alapvetően nem tér el tőle – tette hozzá a Béres Attila. – Nagy öröm számunkra, hogy újra nagyoperettet játszhatunk Miskolcon. Bízom benne, hogy a produkció megmutatja, hogy mi komolyan gondolkodunk a zenés színházról, és ugyanolyan igényesen, részletgazdagon állítjuk színpadra az operettet is, mint bármely másik darabot.


A Viktória címszerepében Eperjesi Erikát láthatja a közönség. A színésznő elárulta, hogy nagyon megszerette az előadást.

 

– Bár a dalokat korábban is ismertem, még soha nem játszottam, sőt nem is láttam ezt a darabot. A próbák alatt viszont nagyon megszerettem. Viktória más karakter, mint amilyeneket eddig játszottam: komolyabb, határozottabb, a fájdalmait magába záró nő. Jó érzés átélni azokat a mélyebb érzéseket, -  mint például az elkötelezettség, a becsület, a kitartás - amelyek számomra alapvetőek, de olykor a hétköznapokban háttérbe szorulnak – fogalmazott Eperjesi Erika– Nagy hangsúlyt fektettük arra is a próbák során, hogy a zenés részek közötti prózai jelenetek is erőteljesek legyenek. Igazi mélységet, igazi drámát sugároz ez az előadás, és nem csak a zenéjében.

 

image Viktoria

 

A két táncos-komikus szerepét a Miskolci Nemzeti Színház társulatának két új tagja, Somhegyi György és Rózsa Krisztián játssza.

Somhegyi György elmondta, számára az a legnagyobb élmény ebben a próbafolyamatban, hogy egyfajta biztonságot érez már az éneklésben is. – A főiskolán nem igazán tudtam énekelni, így megrémültem, amikor láttam, hogy hat dalt is el kell énekelnem a Viktóriában. A mozgást és a táncot mindig is szerettem, de most már a zenés darabok minden kihívását élvezem – hangsúlyozta a színművész.


A budapesti K2 színházban Rózsa Krisztián már megpróbálkozott az operett műfajával. – Írtunk egy három felvonásos operettet, amiben a legnehezebb az volt, hogy hogyan futtassuk ki a dalok közötti jeleneteket. Itt Miskolcon azt látom, hogy a prózai részekben is pontos viszonyokat, a karaktereknél pedig igazi íveket látunk, nem csak valami általános átkötő jelenetet. Ettől igazán jó ezt csinálni, és ettől lesz ez egy erős előadás – emelte ki Rózsa Krisztián.

 

Ajánló az operett elé:

 

Ábrahám Pál operettje egy első világháborús magyar honvéd kapitányról, a szárnysegédjéről, no meg a gyönyörű Viktóriáról és a szerelemről szól. Az első világháborút követően Oroszországban, Japánban és Magyarországon játszódó történetben két ember szerelmét követhetjük nyomon, akik a múló évek után sem vágynak másra, minthogy egymáséi lehessenek. A darab zenei világában az amerikai dzsessz keveredik a magyar népzenével, így teremtve meg azt a sajátságos zenei világot, mely Ábrahám Pál operettjeire oly jellemző.

 

Olyan slágerek hallhatók az előadásban, mint a 32-es baka vagyok én, a Pardon Madame, a Honvéd Banda szól a Stefánián, a Good Night, Ahol az ember fölmászik a fára, ott van Budapest.

 

Az újító szellemű operett azért is izgalmas, mert a bonviván és a primadonna mellett két táncos komikus-szubrett páros is feltűnik a felvonások során, így három pár is küzd a boldog végkifejletért! Vágyakozás, sok nevetés és egy minden akadályt leküzdő szerelem – ez a Viktória!

 

IMG 6723

 

Ábrahám Pál: VIKTÓRIA

operett három felvonásban két részben

Az előadás a Budapesti Operettszínházzal való koprodukcióban valósul meg.

 

Viktória EPERJESI ERIKA
John Webster KINCSES KÁROLY

Koltay István DOLHAI ATTILA
SZŐCS ARTUR
Feri RÓZSA KRISZTIÁN
O Lia San JANCSÓ DÓRA

Jancsi SOMHEGYI GYÖRGY

Riquette VARGA ANDREA
SZABÓ IRÉN

Pörkölty SALAT LEHEL
Orosz tiszt KOKICS PÉTER

 

Díszlettervező TÚRI ERZSÉBET
Jelmeztervező VELICH RITA
Dramaturg ARI-NAGY BARBARA
Zenei vezető CSER ÁDÁM
Karigazgató REGŐS ZSOLT
GYÜLVÉSZI PÉTER
Koreográfus KOCSIS TAMÁS
Vezető korrepetitor RÁKAI ANDRÁS
Korrepetitor NAGY NÁNDOR
Ügyelő OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó REITER KRISZTINA
Rendezőasszisztens RADNAI ERIKA

Vezényel:
CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

Rendező:
BÉRES ATTILA

Bemutató előadás: 2016. szeptember 23. - Nagyszínház

 

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

 

süti beállítások módosítása