Felolvasószínházi sorozatot indít a Csokonai

A Csokonai Színház felolvasószínházi esteket szervez a 2016/17-es évadban. Az esteken főként olyan fiatal, tehetséges drámaírók darabjait olvassák fel a színészek, akiket széles körben még nem ismer a színházlátogató és olvasóközönség.

 

A Fészek felolvasószínházi programsorozat létrejöttével már nem csupán a Deszka Fesztivál szolgálja a kortárs magyar dráma ügyét, hanem az évad során öt alkalommal jelentkező felolvasóestek is.


Első alkalommal Oláh-Horváth Sári mutatkozik be, aki Marosvásárhelyen tanul rendező szakon Bocsárdi László osztályában, valamint drámaírás mesterképzésen is részt vesz Horváth Péter irányítása alatt. A Hűvös című drámáját rendezi meg a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én, szerdán 17 órától a Pepe Panini kávéházban. A Hűvös színpadi szöveg slampoetry etűdökkel. Oláh-Horváth Sári számára fontos egy darab zenei világa, ezért állandóan zeneszerzővel dolgozik: ezúttal is társa lesz a produkcióban Szirtes Edina „Mókus”.

 

olah horvath


A darab gyermekotthonban nevelkedő kamaszok világát mutatja be, közülük is kiemelve két fiú, Béla és Miklós viszonyát. Az intézetben komoly kérdés: ki a csicska és ki a csicskatartó? Vagyis kié a hatalom? És valaki vagy csicska, vagy csicskatartó. Átmenet nincs. Persze csicskának lenni nem jó. De ha az vagy, az mégiscsak azt jelenti, hogy tartozol valakihez. Vagy azt, hogy van, aki megvédjen. Szeretetre éhes gyerekek válnak itt vad felnőttekké. Béla a csicskatartó, Miklós a csicska. Legalábbis Béla ezt így szeretné, és látszatra így is működik. De érzelmileg ki kinek a kiszolgáltatottja? Béla hamarosan betölti a 18. életévét, és el kell hagynia az intézetet. De felkészítették-e arra, hogy az „utcára” kerüljön?


A felolvasószínházi előadások után a színház beszélgető-estet szervez az alkotókkal. A Hűvös felolvasószínházi előadásában többek közt Zeck Julit, Mercs Mátét és Papp Istvánt láthatja a közönség. A szervezők arra törekszenek, hogy az estek saját jogon élő színpadi események legyenek, hogy a nézők azokat különálló és hiánytalan színházi élményként éljék meg.


Oláh-Horváth Sára munkáját nem csupán a Hűvös felolvasószínház keretében láthatja a debreceni közönség, hisz a fiatal rendező állítja majd színpadra a Csokonai Színházban Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok c. meseregényét az évad második felében.


A felolvasóestek ingyenesek.

 

 

süti beállítások módosítása