"A színház továbbra is szelepként működik" - Alföldi Róbert válaszolt

A rendezőt a Magyar Narancs kérdezte.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

"Hogy egy csomóan beadták a pályázatukat, az erős jelzés, gesztusértékű lépés. Úgy csinálnak, mintha a megüresedő igazgatói poszt tényleg szakmai versenyhelyzetet jelentene - amivel rákényszerítik erre valamelyest a kiírót is. Ez valóban új és valóban nagyon jó. Örülök az elmozdulásnak, de mindenki, aki pályázott, pontosan tudta, hogy ennek csak ennyi az értelme. Azért pályáztak, hogy megnehezítsék a döntéshozók dolgát, és hogy legalább a normalitás látszata meglegyen. Illetve, nagyon helyesen, azt állítják vele, hogy itt vagyunk, ha nem is nyerhetünk. Erről a felállásról azért nekem is vannak tapasztalataim... Mégis, volt egy kis bajom az általam olvasott anyagokkal. Többeknél megjelenik például a 'tiszta lap' gondolata, hogy ne foglalkozzunk az árkokkal, a konfliktusokkal, a színházpolitikai helyzettel. Menjenek a 40-esek, 50-esek a francba, hogy nem tudták megoldani, de mi majd a nulláról elindulunk. Ezt hazug megközelítésnek tartom, és ki merem mondani, hogy egy picit gyávának is. Nem kell mindenáron tovább élezni a konfliktust, de szembe kell vele nézni, nem lehet úgy csinálni, mintha nem lenne, vagy nem érintene minket. Nagyon nagy problémám volt a szakmai bizottság döntésével is. Abszurd, hogy ugyanúgy támogatták Bodó Viktor pályázatát, mint Dörner Györgyét. Egy felelős művészember ilyen helyzetben mondhatja azt, hogy nem vállalja. Mert ez az ajánlás nem valódi állítás, hanem a semmi" - fogalmazott Alföldi Róbert az Újszínház igazgatói pályázata kapcsán.

 

 alfoldi robert

Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

Az alkotó úgy látja, hogy a szakmában mindenki lehiggadt, anyagi és szellemi értelemben is elfogadták a kialakult színházi működésmódot. "Ugyanakkor a színház továbbra is szelepként működik, épp mint a 70- es, 80-as években. Ráadásul pontosan tudható, hogy mely alkotóknál lehet erre számítani. Már nincs belőlük olyan nagyon sok, nem hinném, hogy őket megunná a közönség. Mióta egyre gazdagabb anyagot kínál a valóság a színházcsináláshoz, komoly esztétikai kérdés, hogy mennyire kell direkten fogalmazni. Számonkérik bizonyos ilyen típusú előadásokon, hogy miért mondanak ki mindent, miért fogalmaznak 'plakátszerűen'. Ezt az én rendezéseimről is szokták mondani" - tette hozzá.

 

A Magyar Narancs a rendezőt az októberi népszavazásról is faggatta. "Minden mindennel össze van keverve. A terrorista a menekülttel. A terrorista az nem migráns, hanem másod-, harmadgenerációs bevándorló, azoknak a gyereke, akiket a keresztény Európa hozott ide bérrabszolgának. Én a terroristaakciókat modern kori rabszolgalázadásnak tartom, összekeveredve iszonyú aljas emberek mesterkedéseivel, mindenféle Isten nevében" - fogalmazott Alföldi Róbert.

 

A cikkből az is kiderül: Lásd az embert! címmel indítanak kampányt civil szervezetek és művészek, amely a népszavazásra és a kormányzati propagandára is reagál. A kezdeményezők között van Alföldi Róbert, Horgas Péter és Schilling Árpád is, szeptember 30-án pedig a Kossuth térre hirdettek demonstrációt.

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása