3 dimenziós virtuális zenehallgatás egy zenekar közepén

Egy zenekar közepébe képzelhetik magukat a virtuális valóság révén a Southbank Centre londoni kulturális központ és vendégzenekara, a Philharmonia Orchestra segítségével a központ látogatói tíz napon át.

    south

 

Péntektől október 2-ig a látogatók 3D virtuális valóság sisak segítségével merülhetnek el Sibelius 5. szimfóniájának felvételében, pontosabban annak 3. tételében, amelyet Esa-Pekka Salonen finn karmester vezényel.
    

A látogató látja magát a karmesteri pulpitus előtt, a hegedűsök között. Székén forogva 360 fokban láthatja mindazt, ami körülötte történik, és hallja azokat a hangokat is, amelyeket a zenekar tagjai.
    

A technológiát az Inition londoni céggel közösen fejlesztettük ki - mondta el az AFP-nek Luke Ritchie, a Southbank Centre digitális szolgáltatásaiért felelős vezetője.
    

"Azt szeretnénk, hogy a néző hallja, ami a hegedűsök között történik, hogy az emberek belülről lássák egy zenekar dinamikáját" - tette hozzá.
    

Gillian Moore, a Southbank Centre zeneigazgatója szerint bármi jó, amivel a közönség érdeklődését fel lehet kelteni, és újabb zenerajongókat lehet vonzani.
    

"Meggyőződésünk, hogy mindenkinek hozzá kellene férnie a művészethez és a kultúrához. Állandóan igyekszünk ehhez új eszközöket találni, beleértve az új technológiákat" - jelentette ki a zeneigazgató a sajtóbemutatón. 

süti beállítások módosítása