Schilling Árpád és A harag napja ismét a Trafóban

Schilling Árpád rendezésében egy kiszolgáltatott ember tragikomédiáját ismerhetjük meg, aki mellett feltűnnek korunk közismert figurái, és életre kel Európa marginalizálódott részének újkori története is. 

"Schilling egyike annak az elkeserítően kevés színházi alkotónak, akik felveszik az utcán heverő témákat akkor is – sőt akkor igazán –, ha azok súlyosak." (Kovács Bálint, Origo.hu) 

 

A produkció egyszerre beszél a mai magyar társadalomról, női sorsokról, boldogulási lehetőségekről. Főszerepben Láng Annamária, Sárosdi Lilla és Rába Roland, a dalszövegeket Závada Péter írta. Sárosdi Lillát ezért a szerepéért a legjobb női főszereplő díjra jelölte a Színházi Kritikusok Céhe.

 

harag

 

Az előadás hátterét a sajtóban sokat tárgyalt fekete ruhás nővér esete adja. 2015 elején egy ismeretlen ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a magyar kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról, majd fekete ruhát öltve utcára hívta az ország ápolóit. Bár a szókimondó nővér alakja inspirálta a Krétakör előadását, de semmit nem használtak fel az ő valós történetéből.

Egy végtelenségig kiszolgáltatott ember tragikomikus sorsa elevenedik meg, azé az emberé, aki mindent megtesz azért, hogy kezébe vegye a saját sorsát, de vagy a külső körülmények (gazdasági és politikai mozgások, ígéretüket be nem tartó jóakarók) vagy a belső hiányosságok (tapasztalatlanság és tudatlanság) miatt folyton elbukik.

 

harag1


A történet szereplői három generáció jellegzetes vonásait sűrítik össze. A nővér családjában felbukkan a korábbi rendszerben szocializálódott öregasszony, aki mindig mindent jobban tud lányánál, aki soha be nem látja, hogy megszerzett tapasztalatai a mai világban már nem érvényesek. Egy gátlástalan, túlélőszemléletét hirdető tinédzser, az ápolónő lánya, aki szerint már semmi sem számít, az életért foggal-körömmel harcolni kell, nem szabad hinni senkiben és semmiben. A főszereplő ápolónő pedig a jelen kihívásaival szüntelenül küszködő kisember, aki bár igyekszik bízni embertársaiban, problémáival végül mindig egyedül marad.

 

harag3

 

„Vége a nyugati demokráciák demokratikus hitelének, egyetlen szempont számít: a pénz. A meggyőződéses demokraták lúzerek az egész világon. Aki békés megoldásokban gondolkodik, az elszigetelődik, és nevetség tárgyává válik.” (Schilling Árpád) A kérdésfelvetés nem egyszerű: ha a szabadpiacra épülő állam első számú szabálya az, hogy mindenki magáért harcol, vajon ki védi meg azokat, akik e harcban elbuknak?

 

harag4

 

Schilling Árpád: A harag napja - egy balga szív dala
2016.09.27-28. 20.00 óra
2016.10.16-17. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza


Rendező: Schilling Árpád
Szereplők: Sárosdi Lilla, Láng Annamária, Rába Roland, Meszléry Judit, Kovács Kata Milla

Írták: Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a szereplők
Zene: Vranik Krisztián
Dalszövegek: Závada Péter
Látvány: Keszei Borbála

süti beállítások módosítása