"Az oroszok már a spájzban vannak" - A tizedes meg a többiek a Magyar Színházban

Szeptember 30-án mutatja be a Magyar Színház Dobozy Imre komédiáját Eperjes Károly főszereplésével.

 

A Magyar Színház ajánlója:

 

A II. világháború vége felé járunk. A Magyarországon harcoló felek egyre fáradtabbak, kimerültebbek, és egyre kevesebben akarnak önként és dalolva a frontra menni. Mindenfelé lógósokba botlik az ember. Főhősünk, a tizedes is azért oson be egy kastélyba, hogy végre megpihenhessen a frontvonalak között. Ám nemsokára kiderül, hogy a kastély más katonaszökevényeknek is a tanyája, és ezekből az ágrólszakadtakból ügyes, ravasz és túlélésre képes csapatot kellene kovácsolni…


2017-ben a szerző, Dobozy Imre születésének 100. évfordulóját ünnepeljük. Bravúros komédiáját Keleti Márton pompás filmje tette legendássá. A történet egyes mondatai jelképessé váltak az évek során, hisz ki ne hallott volna a “már a spájzban vannak az oroszok”, vagy a “mert mi mindig zabálunk – magyar átok” szállóigékről! Ez a szórakoztató helyzet- és jellemvígjáték szeretetreméltó vallomás is a jólelkű, de rafinériára mindig kész kisemberről, aki csupán túl akarja élni a történelem viharait.

 

 tizedes proba1

Fotó: Zsigmond László

Érdekességek:

 

1. Apropó, szállóige! A filmben csak olvasható a németül elhangzó mondat fordításaként, hogy “Az oroszok már a spájzban vannak”, ami szállóigévé vált – a szövegben így hangzik el: “már a spájzban vannak az oroszok”.

 

2. Az előadás dramaturgiája nem követi száz százalékig a filmet, ezért nincs jelenet az erdészházban, ezért nem szerepel nő, Grisa a kastélyban kerül elő a spájzból, nincsenek külső jelenetek.

 

3. Az oroszul és németül elhangzó mondatokat a többi szereplő értelmezéséből értjük meg.

 

tizedes proba2 

Fotó: Zsigmond László

Részlet a próbanaplóból:

 

"Elindul a próba. Méghozzá egy parókapróbával. Csorba Niki kopasz fejtetős, oldaltincses póthajat mutat Lengyel Ferencnek, a rendezőnek, szóba kerül Major Tamás. “Nem volt rajta paróka, a saját kopasz fejével játszott – emlékezik Csepeli Sanyi, aki már akkor is e színház falai között dolgozott. Major fontos, ő játszotta a tizedesben Albertet, akit most Eperjes Károly alakít. Lengyel Feri bozontos szemöldököt rendel Nikitől a paróka homloki részének peremére. Alakul a legendás Major-külalak.

 

A hatos jelenettől kezdenek. Nyilasok a földön térdelve pénzt számolnak. Takács Géza (Grisa) már folyékonyan beszél oroszul. Bede-Fazekas Szabolcs, mint tizedes, Eduárdhoz (Fillár István) fordul: “Megmondanád, hogy miért?” “Még nem…” mondja Fifi, mert nem emlékszik a pontos szövegre. Itt jegyzem meg, hogy alapvetően kétféle színész létezik. Az egyik előre tudja a szöveget. A másik a szituációhoz köti. Utóbbiak vannak többségben…"

 

 tizedes proba3

Fotó: Zsigmond László

 

Lengyel Ferenc rendező a darabról:

 

"Gyerekként láttam először a filmet. Annyira nagy hatással volt rám és barátaimra, hogy rögtön el is kezdtük gyártani a fa dobtáras géppisztolyokat. Aztán megkezdődtek a nagy csaták. A filmbeli orosz támadók „Gurrá!” ordítását szinte tökéletesre fejlesztettük. Az összes poént fújtuk kívülről: ,,A oroszok már a spájzban vannak! Ide lőjetek! Mi folyton csak zabálunk… Mi még megadni sem tudjuk magunkat…” Én nem szeretem a háborús történeteket. De ez a darab kivétel: minden pillanatban váratlan és meglepő dolgok történnek, amelyek egyszerre leleplezőek és sokatmondóak, ugyanakkor önmagukban is hallatlanul mulatságosak. (...) Ez egy rendkívül fontos mese. Fontos, mert kicsiben ott van benne az egész „két front közt ragadt” magyar történelem, és mi nem az unalomig ismert módon viszonyulunk hozzá. A természetes önzés és a másokért vállalt felelősség, a másokért cselekvés látszólag szemben áll egymással. Az emberek jól akarnak járni, aztán többnyire mégis tisztességesen viselkednek és ez így igazán röhejes. Ezen bizony rengeteget lehet nevetni."

 

tizedes proba4

Fotó: Zsigmond László

 

Dobozy Imre:

A TIZEDES MEG A TÖBBIEK

– komédia két részben –
színházpedagógiai foglalkozással

 

Albert Eperjes Károly

Tizedes Bede-Fazekas Szabolcs

Gáspár Rancsó Dezső

Fekete Szatmári Attila

Gálfy Fillár István

Suhajda Pavletits Béla

Szijártó Horváth Illés

Grisa Takács Géza

Dunyhás Szűcs Sándor

SS Főhadnagy Tahi József

Krasznavölgyi Gémes Antos

Jóska Adányi Alex

Szovjet százados Csepeli Sándor

Német katonák, nyilasok: a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei

 

Díszlet-jelmez: Kovács Yvette Alida

Dramaturg: Deres Péter

Zene: Vecsei László

Ügyelő: Sipos Csaba

Súgó: Balázs Éva

Rendezőasszisztens: Juhász Andrea

Rendező: Lengyel Ferenc

 

Bemutató: 2016. szeptember 30.

Pesti Magyar Színház

 

Az előadás a Hadtörténelmi Kulturális Egyesület támogatásával jött létre.

 

süti beállítások módosítása