Fehérorosz versenyző nyerte a nagydíjat a Marton Éva Énekversenyen

A fehérorosz Alexander Roslavets nyerte a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny 15 ezer euróval járó Nagydíját és a közönségdíjat a szombati döntőben; az egyetlen magyar versenyző, Horti Lilla a II. díjat érdemelte ki. 

 

A Nagydíj mellett I., II. és III. díj nyertesét, valamint a közönségdíjast hirdették ki szombaton késő este a Zeneakadémián tartott, a verseny honlapján élőben sugárzott döntőben.


A 12 ezer euróval járó I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold nyerte, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyző, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6 ezer eurós III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabek kapta. A közönségdíjat a nagydíjas fehérorosz versenyzőnek ítélték oda. Az okleveleket és a különdíjakat vasárnap a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten adják át.


A díjazottak megnevezése előtt Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, a zsűri tagja arról beszélt, hogy a második alkalommal megrendezett versenyen olyan énekeseket kerestek, akik képesek annak megvalósítására, amire Marton Éva, akinek pályája mögött hihetetlen szorgalom és rengeteg tanulás áll.

 

 marton

Fotó: Mudra László


Marton Éva köszönetet mondott a Zeneakadémiának és mindazoknak, akik segítették a verseny lebonyolítását. A művész a díjak kiosztása előtt elmondta, hogy csodálatos hangokat hallott, csodálatos egyéniségeket látott ezen a szép versenyen, és volt, aki meghökkentette, mert új dolgot hozott magával. Úgy fogalmazott, hogy a döntőbe jutott fiatalok mind kész művészek, akikre sok jó vár az életben. Mint mondta, az élet rendje átadni a helyünket a fiataloknak és a jövőnek, de addig is építeni kell a jelent és a jövőt, dicsőséget hozni magunknak, Magyarországnak, mindenkinek a saját hazájának.


Bejutott a még a döntőbe Polina Shamaeva (Oroszország), Ksenia Khovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszynska (Lengyelország), Theodora Raftis (Ciprus). A döntőben az énekesek két alkalommal léptek színpadra, a zsűri a második félidő után döntött. 

 

Az énekversenyre öt kontinens 25 országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20-21-i elődöntőben. 


A csütörtöki középdöntőbe huszonheten jutottak tovább, ahol két további operarészletet mutattak be. A zsűri döntése alapján a szombati döntőbe bejutott 10 versenyző két újabb áriát adott elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével.


A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságába az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. 


A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester volt, aki néhai felesége, Joan Sutherland emlékére 5000 eurós különdíjat ajánlott fel.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása