Jön a bábos! - Rév Istvánra emlékezik az OSZMI

Jön a bábos! - Rév István és a Nemzeti Bábszínjáték címmel nyílik kiállítás szeptember 26-án az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében.


Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Bábtár egyik legjelentősebb anyagából, Rév István Árpád életművét teljesen feldolgozó kiállításban foglalja össze az alkotó munkásságát. Az interaktív, szuper-gondolkodtató, játékos kiállítás a bábtörténet egy elfeledett időszakával foglalkozik: a Rév István-alapította Nemzeti Bábszínjáték történetét dolgozza fel. Rév István Árpád Magyarország első állandó, kőépületben működő bábszínházának, a Nemzeti Bábszínjátéknak volt megalapítója és igazgatója. A Nemzeti Bábszínjáték repertoár-színházként főként felnőtteknek szóló műsortervre épített, ám magánvállalkozásként magába sűrítette a korszak ízlését, a negyvenes évek esztétikai jellegzetességeit, egyaránt előadtak klasszikusokat, bohózatokat, báboperákat és mesejátékokat.

 

rev istvan rajz

Rév István rajza

 

A szeptember 26-tól november 30-ig látható kiállítás a bábszínházi alkotófolyamatot követi végig a bábszínház esztétikájának megfogalmazásától a bábkészítésen át a ruhák megvarrásáig és a reklámtevékenységig.


Mitől lehetett közkedvelt egy színház a második világháború alatt? Hogy is működik a Rév István által szabadalmaztatott mechanizált botbáb? Tényleg Párizsból rendelték az igazi hajból készült parókákat? Hogy jelenítették meg 1941-ben Arany Jánost és Toldi Miklóst? Mindezekre választ kaphatunk ebben a kiállításban.

 

A kiállításmegnyitó a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódik.

 

A kiállítás helyszíne: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körterme (1013 Budapest, Krisztina krt.57.) Tel: 1/375-1184

Kiállításmegnyitó: 2017. szeptember 26. (hétfő) 16 óra

Látogatható: 2016.szeptember 26 - november 30. között,
hétfőtől csütörtökig, 9-16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig

kurátor: Hutvágner Éva. Lovas Lilla

 

süti beállítások módosítása