Magyar osztálytermi előadásoknak rendez minifesztivált Norvégia

Négy színházi nevelési programot mutatnak be egy minifesztivál keretében Bergenben.

 

A Csokonai Színház a tavalyi évadban indította útjára a CSIP névre keresztelt ifjúsági programját, melynek keretében megszületett első osztálytermi színházi nevelési előadása, a Verona, 1301

 

Az elmúlt egy évben több mint 40 iskolai osztályhoz látogattak el a színház művészei és a foglalkozásvezető, Edelényi Vivien, Vranyecz Artúr, Kiss Gergely Máté és Gemza Melinda a Shakespeare Rómeó és Júlia című darabja alapján készült produkcióval. Az újabb osztálytermi előadás, a Jeruzsálem szeptember végi bemutatóját követően a Verona, 1301 alkotógárdája a norvégiai Bergenbe utazik szakmai tapasztalatcserére.

 

158 romeo es julia tantermi 15 10 08

Fotó: Máthé András

 

A norvégiai szereplés főpályázója, az InSite Drama a magyar színházi nevelés friss és több évtizedes múltra visszatekintő élvonalából is meghívott innovatív színházakat. Bergenben négy színházi nevelési programot mutatnak be egy minifesztivál keretében (Csokonai Színház: Verona 1301; Hevesi Sándor Színház: Peter; Kerekasztal Színházi Nevelési Központ - InSite Drama: Az óriás ölelése; InSite Drama: Kispad), majd a témában nemzetközi szaktekintélynek számító Bergeni Egyetem oktatóival és hallgatóival, illetve magyar és norvég színházi szakemberekkel közösen szakmai workshopokon, előadásokon, mesterkurzusokon is részt vesznek.

 

A színházi nevelés olyan színházi előadást is tartalmazó művészetpedagógiai program, amelyek során az alkotók interakcióba is lépnek a diákokkal, velük együtt gondolkodnak a színházi részek által felvetett kérdésekről. Ez történhet beszélgetés formájában is, de gyakran a résztvevők szerepbe is léphetnek, a történet íróivá és rendezőivé is válhatnak. A programok helyszíne általában maga az osztályterem.


A Verona 1301 alkotói október 2-án egy hétre utaznak Bergenbe.

 

Csokonai Színház

 

süti beállítások módosítása