A Nyugat keletje - Kulturális keretprogram Kolozsváron

Megvalósítják az Európa kulturális fővárosa cím elnyerése reményében kidolgozott kulturális stratégiát Kolozsváron annak ellenére, hogy a nemzetközi bírálóbizottság Temesvárt választotta Európa 2021-es kulturális fővárosává. 

 

A kolozsvári kulturális fővárosi pályázatot kidolgozó Kolozsvár 2021 egyesület MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint mind Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, mind pedig Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke a program átütemezésére kérte az egyesületet, amelynek vezetőtanácsa szerdán egyhangúlag megszavazta a projekt folytatását.
    

A Nyugat keletje című kulturális keretprogramot 2017 és 2020 között tervezik megvalósítani. Stefan Teisanu, az egyesület ügyvezetője kijelentette, nem hagyhatják elveszni azt a stratégiát, amelyen hat évet dolgoztak. 

kolozsvar

 

"Bízunk abban, hogy jó példával szolgálunk azok számára, akik egy ilyen megmérettetésen kívánnak részt venni a jövőben. Ugyanakkor támogatjuk Temesvárt, Európa 2021-es kulturális fővárosát" - idézte a közlemény Stefan Teisanut, a kolozsvári egyesület ügyvezető igazgatóját.

Florin Morosanu, az egyesület elnöke azt közölte, hogy az év elején hozott határozatnak megfelelően kiépítik az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó városok hálózatát. Romániából eddig Nagybánya, Gyulafehérvár és Sepsiszentgyörgy, Magyarországról Debrecen és Veszprém, Görögországból Kalamata, Litvániából Kaunas, Montenegróból Herceg Novi, Németországból Magdeburg, Portugáliából pedig Faro csatlakozott a hálózathoz.

"A hálózat támogatási és együttműködési rendszereket fog kiépíteni a pályázó városok számára, valamint évente két konferenciát szervez, amelyek közül az egyiket Kolozsváron tartjuk" - idézte a közlemény Florin Morosanut.

A Kolozsvár 2021 egyesület 2010-ben jött létre, és hat éven át dolgozott az Európa Kulturális Fővárosa címre benyújtott pályázat előkészítésén. A nemzetközi bírálóbizottság múlt pénteken Temesvárt hirdette ki a kulturális fővárosi pályázat győztesének. Bánság fővárosa 2021-ben egy görög város, valamint az EU-tagjelölt Szerbia vagy Montenegró egy településével együtt viselheti a címet, ezekről később döntenek.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása