Több mint 30 országból követték a Marton Éva Énekversenyt

A világ több mint 30 országából követték az érdeklődők a 2. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny élő internetes közvetítését.

    

A középdöntő és a döntő tízkamerás élő internetes közvetítését Japántól az Egyesült Államokig, Norvégiától Brazíliáig a világ harmincnál is több országából követték - közölte a Zeneakadémia hétfőn az MTI-vel.

marton

Fotó: zeneakademia.hu

 

A szeptember 19. és 25. között megrendezett 2. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny 15 ezer euróval járó Nagydíját és a 3 ezer eurós közönségdíjat a fehérorosz basszus, Alexander Roslavets nyerte el. A 12 ezer euróval járó első díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold (bariton) kapta, a 9 ezer eurós második díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, a szoprán Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6 ezer eurós harmadik díjat a lengyel Lucyna Jarzabek (szoprán) érdemelte ki. A díjakat a megmérettetés döntőjét követően vehették át a versenyzők a Zeneakadémia Nagytermében.
    

A verseny záróakkordjaként, a Magyar Állami Operaházban megrendezett vasárnapi gálakoncerten minden döntős újra színpadra lépett. Ekkor vehették át a versenyzők az okleveleket és a különdíjakat. A finalisták vezető magyarországi koncerthelyszínek, szimfonikus zenekarok és fesztiválok meghívásait, továbbá egyes zsűritagok, a Zeneakadémia, valamint Marton Éva külön elismerését nyerték el. A verseny teljes eredménylistája és a döntősök rövid életrajza a martoncompetition.hu honlapon található meg, ugyanitt hamarosan elérhetők lesznek a fordulók videófelvételei és fotógalériái. A 2. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyről a Zeneakadémia felkérésére film is készült: az MTVA által forgatott 55 perces dokurealityt a közmédia új kulturális adója, az M5 október 1-jén, a zene világnapján mutatja be.
    

"Nem fér hozzá kétség, hogy az immár második alkalommal sikerrel megrendezett Nemzetközi Marton Éva Énekverseny a világ élvonalába tartozik, és szerény költségvetése ellenére olyan rangos megmérettetésekkel említhető egy sorban, mint a brüsszeli Erzsébet királynő verseny, a szentpétervári Obrazcova-verseny, vagy a Plácido Domingo-féle Operalia. Fontos azt is hozzátenni, hogy lassan egy éve dolgozunk a Bartók Világverseny megalkotásán, a Marton Énekverseny egészen konkrét tapasztalatai pedig rendkívüli segítséget nyújtanak abban, hogy Bartók univerzális nagyságához méltó művet hozzunk létre" - idézi a közlemény Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, a verseny projektvezetője szavait.

süti beállítások módosítása