Tejhatalom címmel mutatják be Csukás István új gyerekoperáját

Tejhatalom címmel mutatják be Csukás István második gyerekoperáját október elsején délután a fővárosi Rákoshegyi Bartók Zeneházban.

    

A darab színpadra álmodója, Bokor Jutta operaénekes az MTI-nek elmondta: a pezsgő hangulatú daljáték Csukás István A versíró kutya című meséjén alapul, amely színdarabként már Békéscsabán is látható volt. A darab története szerint Felicián, a gonosz macska kevesellvén a neki szánt tej-, sajt és vajporciót, hadüzenetet küld a tejbolt vezetőjének, Bözse néninek.


csukas

    

A zenei keretjáték elkészítésére Balázs Árpádot kérték fel, emellett a klasszikus operairodalom egy-egy kiváló slágerét - például Gioachino Rossini és Szergej Rahmanyinov áriáit - is beillesztették az előadásba, a klasszikus zenére énekelve fel a csukási szöveget - fűzte hozzá. 
    

Bokor Jutta példaként említette, hogy a hentes Johann Strauss Cigánybáró című operettjéből Zsupán belépőjének zenéjére énekelve köszönti Kázmért. Abban a jelenetben pedig, ahol Feliciánt gyomorrontásig tömi magát a málnaszörppel és narancslével édesített tejjel, Jacques Offenbach egy duettje adja a zenei alapot. 
    

A mesélőt és Bözse nénit Zubor Ágnes színésznő alakítja, a félénk Kristóf macskát Cecília Lloyd szoprán énekesnő alakítja, Bonifác postás, a hentes, a zöldséges és a csizmadia szerepében Valter Ferenc kiváló basszista látható, míg Kutyánszky Kázmért a Liszt Ferenc-díjas, énekes-színészként és rendezőként is bizonyított Tóth János játssza - mondta el Bokor Jutta, aki a teljhatalomra törő, diktátor-hajlamú Feliciánt személyesíti meg a darabban. Az éneket Hegedűs Valér kíséri zongorán.
    

Az előadást elsősorban "kicsiknek és nagyiknak" ajánlja Bokor Jutta, de Csukás István többrétegű, szórakoztató mondanivalója miatt szülőket, felnőtteket is várnak október elsején Bartók Béla egykori otthonába. A bemutatót követően óvodások és kisiskolások láthatják a darabot a nekik szervezett alkalmakkor.
    

Csukás István első, Szökevény csillagok címet viselő gyerekoperáját 2014-ben mutatták be nagy sikert aratva a Szegedi Nemzeti Színházban.

süti beállítások módosítása