Václav Havelről neveznek el egy kis teret Prágában

Václav Havel nevét viseli a jövőben egy kis közterület Prágában. A volt cseh (csehszlovák) államfő és drámaíró tiszteletére róla nevezik el a cseh Nemzeti Színház történelmi, illetve a múlt század hetvenes éveiben átadott új épülete közötti nem túl nagy, a közbeszédben piazzettának nevezett terecskét.

    

A piaztetta hivatalos átkeresztelésére október 5-én, a 2011 decemberében elhunyt Václav Havel születésének 80. évfordulója alkalmával kerül sor. Az inkább házköznek beillő kis tér új nevét Jan Burian, a cseh Nemzeti Színház igazgatója javasolta, a prágai önkormányzat pedig a héten jóváhagyta.
    

"Úgy vélem, hogy ez a tér nagyon jól kifejezi azt, amit Havel egész életében szorgalmazott. A találkozásokat, a vitákat, a szabad gondolkodást, a humanizmust" - jelentette ki Andriana Krnácová, Prága főpolgármestere. 


havel

    

Bár a részben magyar származású főpolgármester véleményét sokan nagyon találónak minősítették, nem csekély azok száma sem, akik mást álláspontot fogalmaztak meg. Különösen azt kifogásolják, hogy a tér inkább csak terecske, és sokan észre sem veszik. Szerintük egy jelentős prágai utcát vagy teret kellene elnevezni Havelről. 
    

"Hiszen ez nem is tér, csak amolyan házköz, amely legfeljebb arra jó, hogy a gyerekek labdázzanak ott" - nyilatkozta egy lapinterjúban Karel Schwarzenberg, Havel egykori kancellárja, volt cseh külügyminiszter. Schwarzenberg szerint egy fontos utcát vagy teret kellene elnevezni Havelről, például egyet azok közül, amelyek jelenleg például a várost felszabadító szovjet hadsereg valamelyik tábornokának a nevét viselik. 
    

Václav Havel második felesége Dagmar, aki továbbra is aktív színésznő, viszont egyetért az elképzeléssel és jónak tartja. 
    

A piazzettát Karel Prager cseh építész tervezte meg a hetvenes években, amikor a cseh Nemzeti Színház mellét két új épületet emeltek. A piazzetta tulajdonképpen az épületek közti terecske.
    

Havel október 5-én lenne 80 éves. Tiszteletére október 4. és 9. között Prágában színházi fesztivált rendeznek. Ebből az alkalomból a történelmi és az új épületek közti téren leleplezik Kurt Gebauer cseh szobrász új installációját. A mintegy másfél méter magas installáció arra a szívre hasonlít, amelyet Václav Havel gyakran rajzolt aláírása mellé. 

süti beállítások módosítása