56 csepp vér - Kiss Diána Magdolna és Feke Pál Székesfehérváron

Feke Pál főszereplésével mutatják be a Vörösmarty Színházban az 56 csepp vér című musicalt október 1-jén.

"A darab ereje a fiatalságban rejlik, abban az igazságban, hogy a forradalom motorja a fiatalság ereje volt" - mondta Szikora János a darab próbáján.

 

A musical annak az oly sokszor emlegetett igazságnak kíván emléket állítani, hogy a forradalmat fiatal emberek csinálták. Fiatalok, akik szabadságra vágytak és egymásra. Öntudatlanok voltak és szerelmesek. Megannyi névtelen Romeó és Júlia. Közülük választ ki egyet és meséli el izgalmakban bővelkedő, szertelen humorral átszőtt, ám végül tragédiába torkolló heroikus történetét Horváth Péter író.

 

A zeneszerző Mihály Tamás pedig a rockzene elementáris erejével gondoskodik róla, hogy sose felejtsük el őket. Az 56 csepp vér c. musical Pintér Tamás ötletéből született, Szikora János a darabot a magyar kaszkadőr, öttusaedző, vívó, szakedző emlékének is ajánlja...

 

56csepp

 

Az alkotók szavaival:

 

Kovács Yvette jelmeztervező úgy véli a musical olyan heroikus értékeket fogalmaz meg, melyek példaértékűek egy nemzet számára. Úgy fogalmaz: "Nem véletlen a Romeo és Júlia párhuzam a két fiatal esetén. Legfontosabb számomra a koruk, mely meghatározó a történet szempontjából is. Leginkább a bennük lévő szabadságot, tisztaságot szeretném érzékeltetni. Ez nem jelent bonyolult ruhákat, inkább olyan apró, rafinált részleteket, melyek finoman érzékeltetik hovatartozásukat, érzelmi indíttatásukat..."

 

Szendrényi Éva díszlettervező azt gondolja, hogy valamilyen formában mindenkinek van személyes kötöttsége az ’56-os eseményekhez.

"Mindegyik más és más. Én csak édesanyám és édesapám történetét ismerem. 1956-ban a szüleim 16 évesek voltak, annyi idősek, mint itt Romeo és Júlia, azaz Robi és Juli. Mindkettőjüknek megvolt a saját története − egyikőjük Budapesten élt, a másik pedig vidéken...." Arról is mesélt, hogy amikor a férje a Terror Háza építésze volt, egyfajta statisztaszerepet töltött be hátvédként, közben nagyon sok érdekességet hallott.

"Ott minden emeleten van egy dombormű, ami az eredeti Sztálin-szobros emlékműnek a reliefje − nekem ezek jutottak eszembe az 56 csepp vér kapcsán.

Olyat kellett kitalálnom, ami bálhelyszín, templom, utca tud lenni, teret tud adni egy harcnak vagy egy kétemberes beszélgetésnek. Közben Szikora János elmondta, hogy nem tradicionális díszletet szeretne, hanem inkább jelzésértékűt, amihez filmvetítés is kapcsolódna. Nagyon-nagyon szeretek úgy dolgozni díszlettervezőként, hogy együtt gondolkodunk a rendezővel. Én rajzoltam neki valamit, az őt inspirálta valamire, amiből aztán én is inspirálódtam. Szeretem őt kihívni a díszletgyártó műhelybe, megmutatni a félkész árut is, mert hiába jó a térlátása, ha szemtől szembe megnézi, akkor még további gondolatok jutnak eszébe. Együtt, közösen találtuk ki, hogy milyen legyen a színpadkép, a díszlet."

 

Bepillanthatunk a próbába:

 

 

 

Horváth Péter−Pintér Tamás:
56 csepp vér
musical
Zenéjét szerezte: Mihály Tamás

Lőrinc práter FEKE PÁL
Júlia KISS DIÁNA MAGDOLNA
Robi, majd Rómeó BÖRCSÖK OLIVÉR
Mercutio, korábban Medve KÁTAI ISTVÁN
Szvetlána, majd Dajka KESZEI BORI
Lear, színész, Robi apja BUSA TAMÁS
Herceg, Szvetlána apja,
szovjet hírszerző ezredes SÁGHY TAMÁS
Őrnagy, Júlia apja, ávós,
keresztneve Mihály EGYED ATTILA
Tibor, Júlia bátyja, ávós főhadnagy KELLER JÁNOS
Őrnagyné, Júlia anyja,
szépasszony, Magdaléna ZÁVODSZKY NOÉMI
Asszony, Lear felesége, Robi anyja VÁRADI ESZTER SÁRA
Genya SCHWARTZ DÁVID
Csöpi KARÁCSONY GERGŐ E.H.
Szakaszvezető FEHÉRVÁRI PÉTER
Lobó ROVÓ TAMÁS
Beás GÁL GERGELY

Továbbá: Gál Horváth Bernadett, Kertész Júlia, Szirmai Irén, Vida Emőke,
a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés hallgatói és
a Megadance Táncstúdió növendékei

Díszlettervező: Szendrényi Éva
Koreográfus: Horváth Csaba
Rendezőasszisztens: Németh Mariann

Rendező: SZIKORA JÁNOS

 

A Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésében létrejött előadás.
Bemutató: 2016. október 01. (szombat), 19:00

 

 

süti beállítások módosítása