A Stuttgarti Operaházat választották az év legjobbjának

A Stuttgarti Operaházat választotta az év legjobbjának az Opernwelt című német szaklap által felkért 50 európai és amerikai kritikus. Az intézmény hatodszorra érdemelte ki a kitüntető címet.

 

A Jossi Wieler intendáns vezette társulatot többek között ritkán játszott darabokat és ősbemutatókat tartalmazó programjáért illeti dicséret - közölte csütörtökön Berlinben az Opernwelt.

 

A neves berlini magazin minden évad végén 50 európai és amerikai kritikust kér fel, hogy válasszák meg a lezárult szezon legjobb operaházát, produkcióit és művészeit. A kritikusok elsősorban a német nyelvterület (Németország, Ausztria, Svájc) dalszínházait szemlézik, de előfordult már, hogy a brüsszeli operaházat hozták ki győztesnek.

 

 stuttgart oper

 

Az év előadása Karlheinz Stockhausentől a Donnerstag aus Licht lett a Bázeli Színház produkciójában. A darabot Titus Engel művészeti vezetésével és Lydia Steier rendezésében három évtized óta először dolgozták át. Az év ősbemutatója Georg Friedrich Haas Kóma című darabja, amely a Schwetzingeni Ünnepi Játékok és a Darmstadti Állami Színház közreműködésével készült.

 

Az év rendezője Barrie Kosky lett, akit azonban nem a berlini Komische Operben intendánsként színpadra állított valamelyik munkájáért, hanem a Zürichben rendezett Macbethért díjaztak. A kritikusok a Verdi-opera "démonian tiszta olvasatáért" dicsérték Kosky rendezését.

 

A darab sikeréhez hozzájárult Teodor Currentz "extrém" zenei interpretációja, akit ezért az év karmesterének választottak. Az év énekese Christian Gerharer bariton lett Alban Berg Wozzeck című darabjának címszerepéért. Az év fiatal művészének Elsa Dreisig francia-dán szopránénekest választották.

Az év zenekara címet sorozatban harmadik alkalommal a Kirill Petrenko vezette Bajor Állami Zenekar kapta.

 

A kritikusok szerint meglehetősen bosszantó az egyes színházakban észrevehető káosz, a menedzsmentproblémák és a növekvő költségek: példaként a Berlini Állami Operaházat és a Kölni Operát említették.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása