Menekülj okosan! - Ismét műsoron a Mentőcsónak előadása

Az egykori Szputnyik tagjaiból alakult Mentőcsónak ismét játssza színházi társasjátékát; a Menekülj okosan a menedékkérők szemszögébe helyezi a csoportokban, az előadásban részt vevő, lefolyását befolyásoló nézőközönséget. A darab főszereplője, Amin maga is sokezer kilométert megtéve ért Magyarországra még évekkel ezelőtt.

Az előadások szept 30-án (18:30) egy Helsinki Bizottságos fundraising programban, valamint október 1-jén, 8-án és 22-én (19:30) láthatók a Jurányiban.

 

 m00

 

Az alkotók ajánlója:

 

A nem is olyan távoli (de egyébként teljes mértékben fiktív) jövőben egy magyar falu kényszerül arra, hogy elmeneküljön szeretett otthonából. A falu lakosságát négy család alkotja, a nézőink ennek a négy családnak a helyébe képzelhetik magukat az előadás alatt. Finisztán eléréséhez alig pár nap van már csak hátra, ezért sietniük kell. Útjuk során a játékosok súlyos kérdésekkel szembesülnek, melyekre közösen kell választ találniuk. Hogy némi segítséget is kapjanak, csatlakozik hozzájuk Rezai Mohammed Amin, aki kellő tapasztalattal rendelkezik már a menekülés terén.


Az interaktív színházi társasjáték alkotóinak célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás vagy éppen a kirekesztés kapcsán.


Az előadásban a Magyar Helsinki Bizottság szakértője, Iván Júlia vesz részt játékvezetőként és szakértőként. Az előadás – a Szociopolyhoz hasonlóan – diákok és felnőtt nézők érdeklődésére is számot tart.

 

 

A Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság közös produkciója
Menekülj okosan!
színházi társasjáték

 

 Szereplők: Kurta Niké, Jaskó Bálint, Rezai Mohammed Amin


Szöveg: Fábián Gábor
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Látványtervező: Schnábel Zita
Szakértő, játékvezető: Iván Júlia (jogász, Magyar Helsinki Bizottság)

 

Asszisztens: Szabó Julcsi
Konzulens: Bass László
Külön köszönet: Kovács D. Dániel, Gigor Attila
Rendező: Fábián Gábor

 

süti beállítások módosítása