Színházzal is vár a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál

Öt hét alatt hatvanöt helyszínen háromszáz program, köztük kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját hétfőn rendezik a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

 

Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az először húsz éve, 1996-ban megrendezett fesztivált idén is a műfaji sokszínűség jellemzi. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a programkínálatban: az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek egyaránt bemutatkoznak a város és az egyetem polgárai előtt.

 

szte


Már a fesztivál megnyitója előtt, hétfőn folytatódik egy különleges programsorozat: a Vers Délben. Minden nap az SZTE Rektori Hivatal épülete előtt, a Szent-Györgyi Albert szobornál délben egy egyetemi polgár - hallgató, oktató, dolgozó - vagy egy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét. A sorban az első Borovics Tamás színművész lesz, aki ez előző évadban elnyerte az egyetem közönségdíját.


A fesztivál hétfői megnyitója is bemutatja a rendezvénysorozat összművészeti jellegét: ekkortól látható Bobkó Anna Tudós hobbik - Kutatók szabadon! című fotókiállítása, amely azt tárja a nézők elé, miként töltik szabadidejüket egyetem oktatóit. Az esten föllép Mészáros Tamás dzsesszénekes, a Fool Moon a capella együttes tagja, a Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar kamaracsoportja is.


A zene hagyományosan hangsúlyos helyet kap a rendezvénysorozaton. A mások mellett a Szeged Trió Classic, Fülei Balázs zongora-, Pavlovits Dávid gitárművész ad hangversenyt a következő hetekben, Szegeden lép fel a Cimbaliband, az Enyedi Sugárka Jazz Tett, Palya Bea, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Rackajam, a Zűrös Banda, Gayer Mátyás-Hofecker Mátyás duó, Meszecsinka duó, Az első 25 év címmel pedig jubileumi koncertre várja rajongóit László Boldizsár. A zenét és az irodalmat ötvözi Gryllus Dániel és Lackfi János Feldaraboljuk a végtelent című estje, csak úgy mint a Bob és Bobék Orchestra Petőfi verskoncertje.


Hosszú évek óta a fesztivál fontos eleme a színházi nyílt nap, de szerepel a programok között írók-filozófusok focimeccs Esterházy Péter emlékére, melyet felolvasóest követ. A Szegedi Egyetemi színház Pintér Béla A démon gyermekei című darabját tűzi műsorra október 10-én, egy hónappal később pedig ősbemutatóként játsszák Nógrádi Claudia Kalliopé című művét.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása