Decemberben rendezik meg a Kortárs Drámafesztivált

Újra lesz Kortárs Drámafesztivál! A december 2. és 10. között tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál az elmúlt évad legjobb előadásait felsorakoztató showcase programján kívül számos egyéb programmal várja majd a hazai és nemzetközi érdeklődőket.

 

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség jóvoltából a budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF). A fesztivál célja a kortárs dráma és színház támogatása, népszerűsítése, mindenekelőtt pedig a szcéna törekvéseinek megismertetése a széles hazai közönséggel és a külföldi színházi szakmával.

 

A civil kezdeményezésű nemzetközi színházi fesztivál egyik missziójaként külföldi szakmabelieknek Visitors’ Programme néven komplex (angol nyelvű) Hungarian Showcase programot kínál, amely egyaránt tartalmaz kőszínházi és független, budapesti, vidéki valamint határon túli előadásokat. Ezen programmal a fesztivál az egyik legfontosabb elősegítője kíván lenni a magyar színház külföldi megismertetésének.

 

A showcase program 12 előadása közül 6 produkció 7 díjban részesült a színikritikusoktól. Sőt, Budapesten először a KDF keretein belül lesz látható A nyugalom, Radu Afrim a legjobb előadás díját elnyert marosvásárhelyi előadása is.

 

kdf


Fiatalok fókuszban


A KDF eddig is nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok helyzetbe hozására, ám idén övék a főszerep: a fesztivál rendezőelve nyomán a fiatal színházi generációk bemutatása valamennyi programban jelen lesz, nem csak a fesztivál kísérőprogramjai alkalmával, de a showcase programban is számos tehetséges alkotó és munkája mutatkozik meg. A program keretében egyszerre lesznek láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független produkciók, ekképp próbál meg a fesztivál átfogó képet adni a magyar színházművészet gondolkodási és esztétikai sokszínűségéről.

 

A szakmai zsűri (Lőkös Ildikó dramaturg, Németh Ákos drámaíró, Varga Anikó színikritikus, a Játéktér színházi periodika főszerkesztője, Bíró Bence dramaturg, Kovács Bálint és Puskás Panni színikritikus) a 2015/2016-os évadban bemutatott legkiemelkedőbb magyar előadásokat szemlézte, külön figyelmet fordítva az új magyar drámákra és a megújuló színházi esztétikára. A válogatás egyik fő célja volt, hogy a bemutatásra kerülő előadások (progresszív módon) reflektáljanak a jelenre.

 

a nyugalom

A nyugalom (fotó: Tompa Miklós Társulat)

 

A szemleprogramban látható lesz Pintér Béla A bajnok (Színikritikusok díja 2016, legjobb új magyar dráma) című rendezése, A harag napja Schilling Árpádtól, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat A nyugalom című Bartis Attila mű adaptációjával érkezik (Színikritikusok díja 2016, legjobb előadás, legjobb díszlet), a Forte Társulat A te országod, Sardar Tagirovsky a nagyváradi Szigligeti Ede Színházban létrehozott Az eset című munkájával tűnik fel, Hoffer Károly Az időnk rövid története (Színikritikusok díja 2016, legjobb gyerekelőadás), Paczolay Béla pedig az Egyasszony című előadással lesz jelen (Színikritikusok díja 2016, legjobb női főszereplő), míg Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál, Boross Martin (Junior Príma Díj 2016) az Etikett, Zsótér Sándor a Macska a forró bádogtetőn (Színikritikusok díja 2016, legjobb női mellékszereplő), a Tünet Együttes pedig a Sóvirág című produkcióval vesz részt a fesztiválon (Színikritikusok díja 2016, különdíj).


A fesztivál szándéka felhívni a figyelmet az izgalmas új szövegekre és az azokból készült előadásokra. Idén a k2 Színház új, egyelőre Cájstükk címen futó bemutatója is a KDF programjába kerül Benkó Bence és Fábián Péter (Junior Príma Díj 2016) rendezésében.


Első alkalommal mutat be a KDF saját produkciót is: Ivan Viripajev kortárs orosz szerző Oxigén című kultikus művét Szilágyi Bálint végzős rendezőhallgató viszi színre. A slammerek őszinteségével megszólaló koncertszínházi produkció a fiatalok érték- és identitáskereső problémáival foglalkozik, azt vizsgálja, léteznek-e bárminemű – akár külső, akár belső – erkölcsi szabályok és törvények, amelyek szerint élünk, élhetünk.

 

etikett

Etikett (fotó: stereoakt.hu)


A KDF fő programjához gazdag kísérő programok társulnak, amelyek egyaránt szólnak a szakmának, és a széles közönségnek. Felolvasószínházi bemutatók alkalmával új európai drámákból álló válogatást kínál a fesztivál, de folytatódik a Mi a pálya, magyar dráma? program is, amely egésznapos ismerkedést ígér az új magyar színdarabokkal. A KDF idén elsősorban a 35 év alatti pályakezdő generációknak, a még kevéssé ismert színpadi szerzőknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködésben, rendező- és színészhallgatók közreműködésével valósul meg.


Ismét jelentkezik a KDF Fesztiválklubja, amely 2014-ben nagy népszerűségre tett szert. Idén is az Auróra közösségi kulturális tér lesz a KDF off fesztiváljának központja, a jövő színházi generációinak bemutatkozási és találkozási helye. A változatos programok között helyet kapnak majd koncertek, szakmai beszélgetések, műhelyfoglalkozások, workshopok, színházi előadások, de az Aurorában lehet majd kötetlen beszélgetéseket folytatni és jobbnál jobb buliknak részt venni.


Kortárs Drámafesztivál
1094 Budapest, Bokréta u. 10. I./1.

 

süti beállítások módosítása