Nappalok és éjszakák - Kiss Csaba "sirály-játéka" Tatabányán

Október 7-én tartják a tatabányai Jászai Mari Színház Kamaraszínházában Kiss Csaba Nappalok és éjszakák című sirály-játékának ősbemutatóját a szerző rendezésében.

Ajánló sorok:

 

Tatabányai ősbemutató. Új magyar darab, mely egy százhúsz éves remekmű hiányzó két évét meséli el. A történet rövid. Mindössze néhány sor Csehov Sirály című darabjában.

 

 DSC 4793


TREPLJOV Hosszú történet ez, doktor úr.
DORN Hát csak röviden.
TREPLJOV Megszökött hazulról és összeállt Trigorinnal. Ezt tudja?
DORN Tudom.
TREPLJOV Gyermeke is volt, de meghalt. Trigorin elhidegült tőle, és visszatért régi szerelmeihez. Egyébként sosem hagyta el a régieket sem, de amilyen jellemtelen, kimódolta, hogy itt is legyen, meg ott is…
DORN És a színház?

(Makai Imre fordítása)

 

DSC 4843 


Nők harca. Férfiak árulása. Vagy kijózanodása. Sorsok és jellemek.


A színpad mindent felnagyít. Végletessé tesz. A vágyat is. A másikba való esztelen beleszédülést. És a csalódást is. A fájdalmat. A dühöt. Az első egyedül töltött éjszakát.


Játék a képzelettel. A szerelemmel. A Sirállyal.

 

A darab Csehov Sirály című színjátékának arról a két évéről szól, mely a történet szerint a harmadik és negyedik felvonás között telik el, s amelyről mindössze néhány mondatot tudunk a Csehov szövegből, Trepljov és Dorn 4. felvonásbeli párbeszédéből. A Nappalok és éjszakák története a Csehov-mű harmadik felvonását követően kezdődik Moszkvában, végkifejlete pedig a Sirály negyedik felvonását készíti elő.

 

 DSC 5305

 

Az igazgató a preierről:

 

Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a premier kapcsán elmondta: 2015-ben tartották a Sirály avagy 80 kiló szerelem című előadásuk bemutatóját Rába Roland rendezésében. "Be kell valljam, néhány évet vártunk azzal, hogy Csehov premiert tartsunk. Azt gondolom, mind a közönségnek, mind az alakulóban lévő, formálódó társulatnak meg kellett érnie arra, hogy Csehovot merjünk játszani. Meggyőződésem, jól tettük, hogy vártunk és nagyon örülök annak is, hogy 2015-ben éppen a Sirályt mutattuk be a szerző páratlan életművéből. Az előadás sikerét és a munka társulatformáló erejét tekintve, számomra nem volt kérdés, hogy valamilyen formában folytatni kell a játékot Csehovval. Adódott az ötlet, hogy ne egy újabb Csehov előadással, hanem a Sirály továbbgondolásával tegyük ezt. Úgy hiszem, tart már ott a színház, hogy ilyen típusú előadással, illetve ősbemutatóval próbálkozzon. Ennek persze mindig van egy kis kockázata, ugyanakkor hatalmas lehetőséget is látok benne, hiszen egy olyan előadás születik, amit kifejezetett a mi számunkra írt és rendez Kiss Csaba, egy olyan előadás, amit még soha sehol nem játszottak, ez pedig mind a társulat, mind a nézők számára nagy élményt jelenthet. Ahogyan a Nappalok és éjszakák bizonyos mértékben továbbgondolása, folytatása a Sirálynak, ugyanígy folytatás néhányunk színészi életében is. Györgyi Anna már játszotta Arkagyinát néhány évvel ezelőtt Miskolcon, ahogy most, akkor is Kiss Csaba rendezésében. Nagyon örülök annak, hogy elvállalta a felkérést és ebben az új történetben találkozik ismét Arkagyina szerepével. Danis Lídia és jómagam Mását és Trigorint játszottuk a Sirály avagy 80 kiló szerelem című előadásban, azt hiszem, Lídia nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, soha nem volt még ilyen típusú feladatban részünk: ugyanazt a szerepet, nem csak, hogy két előadásban, rendezésben, de két darabban eljátszani. Egy ősbemutató létrehozásában részt venni pedig kiemelkedő pillanat minden színész, minden alkotóművész életében. Boldog vagyok, hogy Trokán Anna vendégként nálunk játszik, hogy Kardos Róbert Dorn figuráját alakítja és hogy Mikola Gergő Trepljov szerepében mutatkozhat be a Jászai Mari Színház társulatának új tagjaként. A Nappalok és éjszakák remek színházi kaland, egy hihetetlenül sokrétegű történet. Bízom benne, hogy sikerült olyan előadást létrehoznunk, melyben minden nézőnk megtalálhatja a saját történetét" - mesélte a direktor.

 

 DSC 5576

 

Kiss Csaba
Nappalok és éjszakák
sirály-játék

Irina Arkagyina, híres színésznő Györgyi Anna
Borisz Trigorin, sikeres író Crespo Rodrigo
Nyina Zarecsnaja - kezdő színész Trokán Anna
Konsztantyin Trepljov, Arkagyina fia Mikola Gergő
Dorn doktor, vidéki orvos Kardos Róbert
Mása, Trepljov szerelme Danis Lídia
Boy, sírásó Maróti Attila
Anfisza, ügyelőnő, Gagavadze néni Tóth Rita


Díszítő, segéd: Varga Imre Dániel

Ügyelő: Pásztor Gábor
Rendezőasszisztens: Fábián Ilona
Súgó: Zahovai Fanni

Díszlet: Safranek Zita
Jelmez: Rákay Tamás
Rendező: Kiss Csaba

 

 

süti beállítások módosítása