Fehér rózsa és Vörös izzás - Máté Gábor viszi színre Tihanyi László új műveit

A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében tartják Tihanyi László zeneszerző két hangszeres színházi darabjának ősbemutatóját.

A Fehér rózsa és a Vörös izzás című munkákat október 21-én a Müpában hallhatja először a közönség.

 

    tihanyi

 

A két friss szerzemény a hangszeres zenét, éneket, prózát és táncot ötvözi. Az általában hangszeres színháznak vagy stage musicnak nevezett műfaj már legalább száz éves: első példájának Sztravinszkij A katona története című darabját tekintik. Egyfelől színpadot igényel, másfelől igyekszik tágan értelmezni az előadási lehetőségeket, bátran használja a prózát, a hangszeres zenét és az éneket is, de a Vörös izzásban egy mozgásszínházi produkció is meg fog jelenni - közölték az MTI-vel a szervezők.
    

Tájékoztatásuk szerint a Fehér rózsa egy családi dráma története: Tihanyi László egy házasság jó szándékú, de sorozatos félreértéseit komponálta meg, olyan feloldhatatlan ellentétek fonalát, amelyek óhatatlanul drámába torkollanak. A szerző által írt, koncentrált, sűrű szöveg kétféle idősíkból jeleníti meg a cselekményt: az egyik a férj visszaemlékezése a házasságukra, a másik pedig a feleség múltban írt levelei egy elképzelt barátnőhöz.
    

A Vörös izzás cselekményét Tihanyi László Japánba helyezte. A két japán monda összefűzéséből létrejött mű egy fiatal nő szerelmi csalódáson keresztüli áldozathozataláról szól.
    

"Így választottam ki tizennégy ősi, japán haikut, amelyeket majd a nőt megtestesítő narrátor mond el a darabban. Emellé még egy másik szöveget választottam, egy részletet az úgynevezett Lótusz szútrából, amely Japánban nagyon kedvelt buddhista irat. Arról szól, hogyan lehetséges a nirvána állapotának elérése egy nő számára is, amely elméletileg csak a férfiak számára lenne adott. Ezt a szakaszt a darabban egy hattagú kamarakórus fogja majd énekelni egy olyan énekstílussal, amely leginkább az európai gregoriánra hasonlít" - idézi a közlemény Tihanyi Lászlót.
    

A Fehér rózsát Máté Gábor, Fullajtár Andrea (próza), Meláth Andrea, Cser Krisztián (ének), valamint a Budapest Táncszínház adja elő. Közreműködik Rohmann Ditta, Kántor Balázs (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Szűcs Péter és Salamon György (klarinét). A koreográfia Földi Béla munkája.
    

A Vörös izzás ősbemutatóján Fullajtár Andrea (próza) és az Á la cARTe Kamarakórus látható a színpadon, a karigazgató Philipp György. Közreműködik Fazekas György (brácsa), Rohmann Ditta (cselló), Ittzés Gergely (fuvola), Szűcs Péter (klarinét) és Eckhardt Gábor (zongora). A rendező Máté Gábor.
   

A díszletet és a jelmezt mindkét előadáshoz Zeke Edit tervezte, vezényel: Tihanyi László.

 

süti beállítások módosítása