Nyíregyházán a Képzelt riport - Ladányi Andrea koreográfiájával

Tasnádi Csaba rendezésében mutatta be a Móricz Zsigmond Színház Déry Tibor azonos című kisregényének magyar musicalváltozatát október 8-án.

riport

 

Ajánló a darab elé:

 

"Ha nem bírod már elviselni azt, amiben vagy, Lépj ki, mint egy rossz cipőből, ringasd el magad!" - éneklik a sorsukat elviselni nem tudó fesztiválra igyekvők, hogy ebben a hömpölygésben végül elvesszen Eszter, és szerelmének kétségbeesetten kelljen őt keresnie. Ez a keresés, majd meg nem találás végig belengi a darabot. Meddő harc a harmincezres szextől - fűtől - szédítő akkordoktól megrészegült, őrjöngő tömegben, akiket egy ponton túl még egy kiderítetlen gyilkosság is lázban tart. Eszter és József hiába menekültek el a történelem rosszarcú alakjai elől Magyarországról, sorsuk utoléri őket az ígéret földjén is.

 

A teátrum reményei szerint a nyíregyházi közönség a Hair alkotógárdájának köszönhetően (Ladányi Andrea - koreográfus, Borlai Gergő - zenei vezető, Lakatos Márk - stylist és Szöllősi Géza animációkészítő) igazi XXI. századi képi- és hangzásvilágban ismerheti meg ezt a mára már klasszikussá lett darabot.

 

A musical 1973. március 2-i vígszínházi bemutatója után azonnali kritikai és kasszasiker lett hazai és (a vendégjátékoknak köszönhetően) európai szinten. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták, míg angol nyelven az USA-ban 1986 márciusában láthatta először a közönség.

 

kepzelt

Fotó: Janics Attila

 

Tasnádi Csaba rendező a Képzelt riportról:

 

"Két jelentős, óriási tömegeket vonzó fesztivál volt Amerikában 1969-ben: egy augusztusban és egy decemberben, ez utóbbin pedig a biztonsági emberek leszúrtak egy fekete bőrű fiút. Akkoriban az információk még lassabban jutottak át a kontinensek között, mint napjainkban, de előbb-utóbb Magyarországra is megérkeztek a hírek. Déry Tibor ezekből kiindulva az amerikai létformát, a szabadságvágyat, a fajgyűlöletet használta kisregénye alaphelyzeteként, és e köré építette fel létfilozófiai elmélkedését, ami a halódó kapitalizmust jeleníti meg, benne dekadens fiatalokkal, kirekesztéssel. A regényből a Vígszínházban pár évvel később fantasztikus előadás született, a dalok pedig gigaslágerek lettek. Nyilván egyszerűbb lenne a dolgunk, ha koncertet kellene színpadra állítanunk, de ez egy színpadi mű, amit nem lehet belegyömöszölni egyetlen hagyományos kategóriába sem - azt mondanám, szürreális szertartásjáték. Az volt a dolgunk, hogy 43 év elteltével olyan előadást hozzunk létre, ami megfogja a nézőket, és ehhez az kellett, hogy meghatározzuk: mi az, ami a Déry-regény kiemelt mozzanatai közül most is fontos. Bizonyos szempontok mai szemmel nézve már nem annyira jelentősek, mint az 1970-es évek elején, így eltolódtak a hangsúlyok. Ami a történetből számomra lényeges, az az útkeresés. Nem véletlen, hogy az egyik főszereplőt Eszternek hívják - a név perzsa nyelven csillagot jelent, és szerintem ez arra utal, hogy mindenki keresi a saját vezérlőcsillagát."

 

kepzelt montazs

 

 

 KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL

 

Szerző:
DÉRY TIBOR

PÓS SÁNDOR

PRESSER GÁBOR

ADAMIS ANNA


Rendező:
TASNÁDI CSABA

 

Eszter: KUTHY PATRÍCIA
József: ILLYÉS ÁKOS
Beverley: SZABÓ MÁRTA
Fiú: VARGA BALÁZS
Kígyó: HORVÁTH MARGIT
Bíró: PUSKÁS TIVADAR
Juana: NYOMTATÓ ENIKŐ
Juana: DÉZSI DARINKA
Manuel: RÁK ZOLTÁN
René: LAKATOS MÁTÉ
Marianne: KOSIK ANITA
Frantisek: GULÁCSI TAMÁS
Bill: NAGYIDAI GERGŐ
Tanú: HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
Lány: KISS VERONIKA
Fiú: FORRÓ MÁRK


tánckar:

Dorka Dóra, Frindik Nóra, Lázár Anita, Nagy Noémi, Pallai Petra, Rabóczki Márta, Vámosi Judit,

Végvári Boglárka, Boros István, Holló Arnold, Kercsó Attila, Száraz Dávid

 

Súgó: KOVÁCS KATALIN
Ügyelő: T-LAFOREST CSABA
Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA
Zenei asszisztens: KOSIK ANITA
Koreográfus asszisztens: VÁMOSI JUDIT
Fővilágosító: ÁTS ZOLTÁN
Konzultáns: SEDIÁNSZKY NÓRA
Stylist: LAKATOS MÁRK
Zenei vezető: BORLAI GERGŐ
Koreográfus: LADÁNYI ANDREA

 

süti beállítások módosítása