Andrzej Wajdára emlékezik az M5 csatorna

Különleges műsorral emlékezik a vasárnap este elhunyt világhírű lengyel filmrendezőre, Andrzej Wajdára a közmédia az M5 csatornán.

 

A 19 órakor kezdődő Kulturális híradó kiemelt témája lesz a rendező munkássága, majd 19.35-től Művész válaszút előtt címmel egy Andrzej Wajdával készült beszélgetést láthatnak a nézők, amelyet 1993-ban a Duna Televízió forgatócsoportja készített.

 

Andrzej Wajda


Az Esti kérdés című műsorban szakértőkkel elemzik a rendező életművét, végül Andrzej Wajda emblematikus filmjét, a Menyegzőt vetítik 22.25-kor az M5 műsorán.


Az Oscar-díjas művész kilencvenéves korában hunyt el Varsóban, halálát tüdőelégtelenség okozta. Napok óta kórházban ápolták, mesterséges kómában tartották.


Wajdát a lengyel történelem fáradhatatlan krónikásaként tartották számon. Nevét a Csatorna című 1957-es filmje tette világszerte ismertté, több évtizeden átívelő munkásságát pedig olyan filmek fémjelezték, mint a Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, a Márványember és a Vasember. A lengyel filmintézet a rendező Powidoki (Emlékképek) című alkotását nevezte idén Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.

 

MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása