Fontos színházi elismerést kapott az első fekete Hamlet

Paapa Essiedu, a Stratford-upon-Avon-i székhelyű Royal Shakespeare Company első fekete bőrű Hamletje kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a Londonon kívüli színházi produkciókat díjazó UK Theatre Awards gálán.

    

A 26 éves Essiedu "hatalmas megtiszteltetésnek" nevezte az elismerést, és hozzátette "egyszerre lényeges és lényegtelen" a tény, hogy ő a Royal Shakespeare Company első feket bőrű Hamletje - írta a BBC News.


Paapa Essiedu

    

"Jelentős dolog, mivel nemzeti szervezetként az RSC-nek az ország minden lakóját képviselnie kell vallási- és politikai nézetre, bőrszínre, szexuális hovatartozásra és minden egyébre való tekintet nélkül" - fogalmazott a színész.
    

"Mindezt figyelembe véve várható volt, hogy előbb vagy utóbb valami ilyesmi történik. Ugyanakkor azt gondolom, fontos, hogy ez épp most következett be és rendkívül büszkék vagyunk arra, amit létrehoztunk" - tette hozzá Essiedu.
    

Sir Ian McKellen a brit színházi élethez való hozzájárulásáért vehetett át elismerést vasárnap a londoni Guildhallban megrendezett ceremónián, amelyen Vanessa Redgrave ugyancsak eddig munkássága elismeréseként kapta meg a Gielgud-díjat.
    

A legjobb musical mezőnyében a Flowers For Mrs Harris és a Show Boat című darabok diadalmaskodtak. Mindkettőt Daniel Evans rendezte a sheffield-i Crucible Theatre számára.
    

A legjobb új darabnak járó elismerést Charlene James Cuttin' It című drámája kapta, amely a Nagy-Britanniában élő kamaszlányok genitális csonkításáról szól.

 

süti beállítások módosítása