Közösségi kérdéseknek szenteli évadát a STEREO Akt

Idei évadát és új bemutatóit kifejezetten társadalmi, közösségi kérdéseknek szenteli a STEREO Akt. Mint mindig: kiemelt szerepben a részvétel, a szerzői színház és a néző.

A társulat témáiban és formailag is igen eltérő előadásaiban a szemléletmód, alkotói attitűd mutat hasonlóságot: minden munkájukban abból a kérdésből indulnak ki, hogy az előadás során mi fog történni a nézővel.

 

A STEREO Akt eddigi működése során létrehozott helyszín-specifikus, köztéri, valamint színpadi produkciókat. Hitük szerint a színházi eseménynek a néző nem pusztán szemlélője, hanem aktív vagy passzív résztvevője, megélője. Csak résztvevők vannak, a részvétel lehetősége pedig ajánlat. A STEREO Akt előadásainak tartalmi esszenciája a közönség és az előadók – akár hallgatag – párbeszédéből születik meg.

 

stereo

 

Milyen bemutatókkal várnak?:

 

  1. 1.    CÍM NÉLKÜL - hajlék-kaland-játék

A hajléktalanságról szóló színházi társasjátékot a STEREO Akt a Mentőcsónak Egységgel közösen hozza létre. Az előadásban a felnőtt és diák közönségnek 6 hónapot kell túlélnie egy hirtelen utcára került ember bőrébe bújva.

Bemutató: 2016. november 24. Open Fesztivál, MU Színház

November 30. Jurányi Inkubátorház

 

Tudod már, hol fogsz aludni ma este? És hogy hány fok lesz éjszaka? Hányszor eszel meleget egy héten? Mikor zuhanyoztál utoljára? Eszel kukából? Kértél már pénzt idegenektől? Tudod mi lesz veled fél év múlva?

 

Nem telik el úgy nap Magyarországon, hogy két-három ember ne veszítené el lakhatását. Ebből az élethelyzetből szinte csak emberfeletti erővel, nagy szerencsével és támogatók révén lehet kiemelkedni. A Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt közös előadása egy interaktív színházi társasjáték, amely által a hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul. 

 

Az előadást négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban.

 

A felnőtt közönségnek és középiskolai diákoknak egyaránt játszott előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”.

 

Szereplők: Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola

Játékvezető-szakértő: Szenográdi Réka

Szerző: Fábián Gábor és a stáb

Dramaturg: Ivanyos Ambrus

Zenei vezető: Rimóczi István

Látvány: Schnábel Zita

Játékfejlesztők: Tar Ágnes, Bass László, Csató Bálint, Gosztonyi Márton, Jakus Róbert

Konzultáns: Bass László

Produkciós asszisztens: Török Tímea

Produkciós vezető: Trifonov Dóra

Rendező: Boross Martin

 

stereo2

 

  1. 2.     EMLÉKEK KLINIKÁJA politikai science fiction

Az előadás azt vizsgálja, hogy hogy mit művel az egyénekkel a propaganda, hogyan lehetséges korrumpálni, infantilizálni és gyűlöletre szítani emberek egész csoportját.

Bemutató: 2017. január 26-27. II. Nextfeszt, Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

Az előadás első fele egy túszejtés történetét meséli el, a második részben pedig egy klinikán vagyunk, ahol a kezelés részeként egy propagandagépezet segít helyettesíteni a jelenlévő betegek (a nézők) elveszett emlékeit.

A túszejtés napja fordulópont volt egy új politikai-gazdasági rendszer kiépülésében. Egy országosan sugárzott, élő közönség előtt felvett tévéműsort fegyveresek szakítanak félbe – a műsorban vendégként szereplő énekesnő és férje. Üzenetüket és követeléseiket akarják eljuttatni a lehető leggyorsabban, minél nagyobb közönséghez. Az akciót a népszavazás előtti napra időzítették, amelynek tétje, hogy az ország lezárja-e hermetikusan határait. A fegyveresekről hamar kiderül, hogy dühös, mindenre elszánt, de „amatőr”, hétköznapi szülők, aki legvégső eszközként vetemedtek erre az elkeseredett akcióra.

A botcsinálta terroristák a kialakulóban lévő politikai rendszert kritizálják, annak veszélyére akarják felhívni a figyelmet, de akciójuk egy, a közönség soraiból kikerülő hétköznapi hősnek hála kudarcot vall, és tragédiába torkollik.

Az előadás második fele szünet nélkül következik, de mint kiderül, évek teltek el. A poszt-traumatikus stressz hatása alatt álló áldozatokat szabadulásuk után ebben az intézetben gyűjtötte össze az ország vezetése, hogy intenzív alvásterápiával kezelje őket. Ám most eljött a pillanat, hogy felébresszék és az új társadalomba való visszailleszkedésük esélyével ajándékozzák meg őket…

Ez az utópia-rémmese azzal foglalkozik, hogy milyen a modernkori agymosás, ellenségkép kreálása, a szándékos izoláció – tényektől, információtól, más kultúráktól, végső soron egymástól.

 

Szereplők:

Hajduk Károly, Hay Anna, Julia Jakubowska, Ördög Tamás, Terhes Sándor

Zene: Bartha Márk

Látvány: Horváth Jenny

Videó animáció: Karcis Gábor

Technikai vezető: Szapu Márk

Produkciós asszisztens: Török Tímea

Producer: Rácz Anikó

Dramaturg: Thury Gábor

Rendező: Boross Martin

 

stereo1

 

  1. 3.     jövőKÉP projekt - sajatszinpad.org

2017 tavaszán a STEREO Akt doku-fikciós filmet forgat négy Baranya megyei település cigány és nem cigány lakóinak részvételével – egy közösségi alkotású filmet, amelyben minden fiatal rendezővé, íróvá, szereplővé válik.

Bemutató: 2017. április 28. Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

A jövőKÉP című részvételi alkotóműhely-sorozat lezáró akkordjaként egy nyolc héten át tartó doku-fikciós workshopot tart a STEREO Akt, amely egyben közösségi alkotású filmkészítés is lesz. A helyi résztvevők írójává, rendezőjévé és szereplőjévé válnak a négy Baranya megyei falu (Babarcsszőlős, Diósviszló, Siklósbodony, Szava) lakóinak részvételével készülő félórás doku-fikciós filmnek.

A közös munka során az alkotók a fiatal résztvevők lakóhelyük jövőjével kapcsolatos pozitív vízióit hívják elő és "viszik színre", amelyben saját maguk alakítják a sikersztorik hőseit. A történetek bármilyen műfajúak lehetnek, a valóságtól akár egészen elrugaszkodott szürreális fantáziákhoz is megpróbálják megtalálni a legmegfelelőbb filmnyelvi eszközöket. A szereplők kiválasztásához, vizuális effektek, zenék, jelmezek megtervezéséhez, a technikai és formai lehetőségek megismeréséhez ajánlatokat kapnak és szakmai segítséget a résztvevők, de a végső döntéseket minden esetben ők hozzák meg.

A munka során megszülető történetekből egy-egy tömör, mozgóképi mese, klip készül.

A film e klipek készültének teljes folyamatát bemutatja az ötlettől a forgatáson át a végeredményig – tulajdonképpen egy álom megvalósulását egy fiktív térben.

 

  1. 4.     PROMENAD_BALTIMORE

Nagy sikerű Promenád című előadás mintájára a STEREO Akt buszos színházi utazást készít Baltimore-ban, amelynek témája a város fekete és fehér lakosságának szegregált egymás mellett élése.

Bemutató: 2017. június

 

TOVÁBBRA IS MŰSORON:

  1. az   ETIKETT, AVAGY A TÖKÉLETES EMBER

Előadások: 2016. október 22., december 4., Jurányi Inkubátorház

és a FELÜLRŐL AZ IBOLYÁT, ami új helyszínen, a Jurányi Inkubátorházban kerül színre.

Előadás: 2016. november 15. 20h, Jurányi Inkubátorház

 

 

süti beállítások módosítása