Színházi szabadságharc - Beszélgetéssorozat az OSZMI-ban

Kiállítással és beszélgetéssorozattal emlékezik az 1956-os forradalom színházi eseményeire az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

    

Az Ezer év - Szabadsághegy - Galilei. A forradalom műsora című kamaratárlaton olyan dokumentumokat is bemutatnak, amelyek nagy részét eddig nem láthatta a közönség. Irodalomtörténészek, történészek, a korszak tanúi és kutatói vizsgálják az érdekes, különleges forrásokat - olvasható az OSZMI keddi közleményében.
    

A jövő márciusig látható kamarakiállítás megnyitóját október 19-én, szerdán délután tartják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a Színházi szabadságharc című beszélgetéssorozat első eseményére is várják az érdeklődőket. A forradalom drámája - Gáli József: Szabadsághegy című beszélgetés vendége Standeisky Éva történész, Léner Péter rendező és Schnell Ádám színművész.

 


hazafiak    

A programsorozat november 16-án jelentkezik második alkalommal: A forradalom emlékezete - naplók, feljegyzések, memoárok címmel rendeznek beszélgetést, amelynek meghívott vendégei között van Gyáni Gábor történész, Sándor Iván író és Lengyel Ferenc színművész.
    

November 23-án az érdeklődőket a Kétfrontos művelődéspolitikai harc és megtorlás című beszélgetésre várják, amelyen Eörsi László történész, Révész Sándor történész-újságíró és Fesztbaum Béla színművész vesz részt.
    

A programsorozat következő részét december 14-én "Oly távol messze van hazám" - színészek (is) emigrációban címmel rendezik meg, ez alkalommal Takács Ferenc irodalomtörténész és Kecskés D. Gusztáv történész várja majd a közönséget.

 

Gali Szabadsaghegy

    

A beszélgetéssorozat következő állomásán, 2017. január 18-án a kaposvári Csiky Gergely Színház Ács János rendezte Marat/Sade-előadásáról lesz szó. A "megfogadtuk, a díszlettervezővel, hogy nem mondjuk el, hogy ez a Corvin köz" - a Marat/Sade bemutatója 1981. december 4-én Kaposváron címmel megrendezett beszélgetésre Szegő György építész-díszlettervezőt, Máté Gábor színművész-rendezőt és Babarczy László rendezőt hívták meg.
    

A Bajor Gizi Színészmúzeumban zajló beszélgetések moderátora Gajdó Tamás színháztörténész lesz. A beszélgetéssorozatra a belépés díjtalan, a programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása