Elhunyt Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró

90 éves korában elhunyt Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, színész - jelentette be csütörtökön az olasz kormány.

 Dario Fo 2014

 

A Corriere della Sera olasz lap szerint a művész egy milánói kórházban hunyt el, ahová tizenkét nappal ezelőtt került tüdőproblémákkal. Fo 1997-ben kapott irodalmi Nobel-díjat, politikai szatírái és formabontó színháza tette világhírűvé.

 

Dario Fo 1926-ban született Sangiano-ban. Drámaíró, rendező, díszlet- és jelmeztervező, időnként zenét is írt darabjaihoz. 1950-ben rádiós és tévés munkába kezdett, mint színész és szatíraszerző. 1954-ben feleségül vette Franca Rame színésznőt, akivel megalapították a Compagnia Dario Fo-t.


Egy sor rövidebb tévés varietéprogramot készítettek a RAI-nak, de olyan gyakran találkoztak a cenzúrával, hogy a tévét a színházra cserélték. A színházi munkásságát a szatíra jellemzi, és mindaz, ami ellentmond annak, amit Fo “polgári színháznak” nevez. Fo kilépett a színház keretei közül, és tereken, gyárakban, és egyéb olyan helyeken lépett fel, ahol a közönség a társadalom alsóbb rétegeiből érkezett.


1997-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „az egyszerre szórakoztató, lebilincselő és távlatokat nyújtó szövegek alkotásában mutatkozó erőssége elismeréseként.”

 

MTI

 

süti beállítások módosítása