Szindbád nyomában a József Attila Színház

Október 20-án a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös irodalmi szalonjában látható Újréti László Legendák nyomában – Az örök Szindbád című estje.

 

A József Attila Színház ajánlója:

 

Irodalmi művek, filmek, zeneművek sorának főhőse, egyben ihletője Szindbád. Az Ezeregyéjszaka titokzatos hajósával, kalandorával közösséget vállalt Dumas legendás „szabaduló művésze”, Edmond Dantes, avagy Monte Cristo grófja is. Szindbád Heltai verses mesejátékában éppúgy kulcsszereplő, mint Krúdynál. De mi a titka? És – Krúdyt idézve – „mégis, mit szeretett Szindbád?”

 

„Szerette a nők lábát s a hófúvásos időjárást. A vidéki tánciskolát és a kis vendégfogadót, ahol ismeretlenül üldögélt, és a fogadósnénak szöktetést ígért. Az őszi liget vérfoltos faleveleit és az elhagyott szélmalmokat, ahol majd egyszer meggyilkolja azt a nőt, kit legjobban szeretett…”

 

legendak

Fotó: Dóka Attila


Szindbád az örök nyughatatlan, de ugyanakkor a megnyugvást is fáradhatatlanul hajhászó, parttól partig, lélektől lélekig vitorlázó magányos tengerész. Havas éjszakákon néptelen, zegzugos utcák kis ablakain bekandikáló kíváncsi fürkész. Szerelmek hajótöröttje. Szerelmi lélekvesztők fondorlatos hajóácsa. Fogadók, matrózkocsmák hedonista hőse.


2016. október 20-án a nagy Szindbád birodalmában kalandozhat tehát az értő publikum a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör irodalmi szalonjának vendégeként.  Megismerhetik a halhatatlan hőst, aki ma is itt él velünk – gondolatainkban, zsigereinkben. Igen, az újnyugatos alkotók műveiben, tudatalattijában is, így ezúttal sem marad el a Legendák nyomában előadásain megszokott/elvárt kortárs „válasz”. Az előadás után a Bolyhos Pálinkafőzde jóvoltából ünnepi koccintás is vár a nagyérdeműre.


A Szabó Zoltán Attila vezette Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház 2013 óta működteti az irodalmi szalont.

 

Előadó: Ujréti László, 
Zene: Dóka Attila (gitár)
Rendező, művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila


Előkészületben (további előadások a legendák szalonjában)
2016. november 25. Legendák nyomában – Ajándék Babits születésnapjára
2016. decemberben: Legendák nyomában, avagy a kocsmák (b)irodalma

 

süti beállítások módosítása