"A Story Room minden percében új történetet gyártunk" - Megkezdi évadát a Scallabouche

Október 21-én angol nyelvű előadással kezdi évadát a Scallabouche Társulat.

 

A darab jubilál, ugyanis éppen 10 évvel ezelőtt,  2006-ban mutatták be még a Merlin Színházban, amit egészen a színház bezárásáig játszottak. Egy évvel ezelőtt újra műsorra tűzték az előadást, és havi rendszerességgel játsszák.

 

A produkcióban három színész improvizál, alakítja az estét, minden ott, az adott pillanatban dől el.

 

„Nagyon szeretek együtt játszani Bennel és Andyvel. A történet minden előadás alkalmával más és más, rajtunk múlik, milyen irányba mutat: ez új dimenziókat nyit és egy csipetnyi iróniával fűszerezi az önmagunkról kialakított kép felfedezését” – mondja Alexis Latham, a társulat vezetője, aki a Story Room egyik szereplője is.

 

storyr

  The Story Room – előadáskép, Merlin Színház

 

„Bizonyos értelemben ez egy performance. Az előadás története úgy épül, hogy a nézők által hozott tárgyakat használjuk, azokból indulunk ki, ettől azonnal személyes lesz a kapcsolat a színész és a néző között. Izgalmas, mert soha nem tudjuk előre kiszámítani, adott este milyen tárgyak segítségével fogjuk az előadás történetét felépíteni. A közönségnek épp azért tetszik ez a forma szerintem, mert részesei az előadás megszületésének, közösen találjuk ki és alakítjuk az estét. Mi, színészek azzal tudunk játszani, hogy a néző számára nem mindig egyértelmű, hogy mi mikor adjuk önmagunkat és mikor egy-egy kreált karaktert, tehát mi a valóság és mi a fikció. A humor és ez a folyamatos pulzálás az, ami az improvizációt segíti, valamint szerintem ugyanez működteti a hagyományos színházat, annak mélységét és komolyságát is. A Story Room minden percében új történetet gyártunk, és ezzel rávilágítunk arra, hogy milyen lényeges a hétköznapokban is megfigyelni a környezetünket és abból építkezni, mindennek van értelme, de ugyanakkor milyen könnyen félrevezethetnek és csapdába ejthetnek minket azok a mítoszok, amiket kreálunk magunknak.”

 

Amikor a Story Room készült, a társulat interaktív, improvizációs darabokat készített, angol nyelven játszottak. Ma már magyar nyelvűek az előadások, és egyre többször dolgoznak alapszöveggel, amire aztán a próbafolyamat során, improvizációs technikával építkeznek tovább.  

 

hhamlet

H@Hamlet. Elek Ferenc, Hámori Gabriella

 

A H@Hamlet című előadás is már egy ilyen előadás, mely Shakespeare alapmotívumaiból építi tovább a saját történetét. „Alapvetően azt a folyamatot mutatja meg, hogy hogyan határozza el Hamlet: cselekedni fog. Mindenki jobban tudja nála, hogy mit kellene tennie, hogyan kellene döntenie, telebeszélik a fejét: „Nem jó ez így, te nem ezt érdemled, rendet kellene tenned magad körül, mert elnyomnak, becsapnak téged.” Ez ma is gyakran felmerül bennünk, általános probléma. A mi történetünkben Hamlet új utakat, új történeteket és új személyiséget keres magának. A kérdés csak az, hogy ez milyen hatással van rá. Ez tényleg belőle fakad-e vagy csak külső nyomásra cselekszik?”

 

A Story Room után a H@Hamletet láthatjuk a Jurányi Inkubátorházban, október 24-én majd november 27-én.

 

 

 

süti beállítások módosítása