"Magához szólított a báb" - Eke Angéla válaszolt

Öt színházban játszik, emellett saját projektjével utazik világ körüli turnéra. A Junior Príma-díjas Eke Angélát a Revizor kérdezte.

 

A Revizor cikkéből:

 

 

"A negyedik felvételikor zenés színész és bábszínész szak indult. Énekben nem éreztem magam annyira erősnek, a bábról pedig azt gondoltam, a technikai része megtanulható, hasznos is lehet, így egyértelmű volt, mire adom be a jelentkezési lapot. Ahogy közeledett a felvételi, úgy kezdett egyre inkább izgatni, mit jelent az ember kezében az anyag, mi történik egy bábbal, ha megmozdítom. Megtetszett a 'furasága', az, hogy mi mást, mi többet tud jelenteni az emberhez képest. Az egyetemi évek alatt magához szólított a báb, de magamra kellett szabni a műfajt" - mesélte Eke Angéla.

 

Eke 

 Fotó: Noval Goya


"Egyetemi vizsgaként szerettem volna valami nagyon érdekeset, izgalmasat, látványosat létrehozni, mert az arctalan gyakorlóbábok és a nem kifejezetten mai képzőművészeti világot képviselő bábok nem keltették fel a fantáziámat. Kuthy Ágnes volt a mentortanárom, ő javasolta Majoros Gyula képzőművész-bábtervezőt, aki egy nap leadta a portán, amit kértem. Ez egy felfújható nejlonkocka volt, és hozzá a felfújó. Szlávik Julival, Kristóf Borival kezdtünk dolgozni, de sokáig csak én voltam és a kocka a Hevesi teremben. Mindent abba akartam belefogalmazni, és magamról akartam beszélni – ennyit tudtam. Az vonzott a feladatban, ami a bábban is: a 'bármit bármikor' asszociációs lehetőségei, a stilizáció adta szabadság. Ez az etűd bővült ki egy külföldi fesztiválra Márkus Sanyival, és miután hazajöttünk, a semmiből, csak az ambíció által elindultunk a Trafó pincéjében egy produkcióval. Így született a Nylon Group" - számolt be Eke Angéla.

 

Részt vettek az RTL Klub Hungary’s Got Talent tehetségkutatójában is. A kérdésre, miért neveztek és milyen hozadéka lett a műsornak, az alkotó így felelt: "Csakúgy, mint a Trafó és a Jurányi TITÁNIUM pályázatára való nevezésünk – és az ott aratott siker, amelyből a Halotti T(h)ort hozhattuk létre – ez is egy véletlennek köszönhető, nevezetesen annak, hogy valaki felhívta rá a figyelmünket. Azt éreztem, kihagyhatatlan. Érdekes, hogy a tévés szereplésnek van a legkevesebb kézzelfogható hozadéka. Nem szednek szét bennünket, de nem tudom hibáztatni sem a közeget, sem a tévét, sem a nézőket. Sokan vannak, akik nagy rendezvényeken lépnek fel, és sokan közülük tényleg nagyon jók. Ez viszont nem elég. Nekünk most az a feladatunk, hogy egy ilyen helyzetben feltaláljuk magunkat, megoldást keressünk arra, hogyan kell eladni magunkat. Ez egy másik szakma, de valahol ehhez is értenünk kell."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása