A Hallgatás napja - Esterházy Péterre is emlékeznek

Október 22-én második alkalommal rendezi meg a Concerto Budapest A Hallgatás napját a BMC-ben.

Mozart, Schnittke, Messiaen, Gubaidulina és Golijov művei mellett olyan magyar kortárs művészek legújabb, egyebek között Esterházy Péternek emléket állító bemutatóit is hallhatja a közönség, mint Kurtág György, Jeney Zoltán, Vidovszky László és Csalog Gábor.

 

A koncertek egyfajta kaleidoszkóp-jelleggel mutatják be a kortárs zenét ezen a különleges napon és mércének pedig a régmúlt idők nagy szerzői idéződnek meg. Míg első alkalommal Bach, idén a zeneszerző legendák közül Mozart művei kapnak központi szerepet. Népszerű zongoraversenyei és jól ismert operanyitányai szolgálnak pillérként ebben a katartikus időutazásban. Kontrasztként – vagyis inkább a klasszikus művekkel interakcióban – szólalnak meg korunk hangzásai, interpretációi.

 

ConcertoBudapest Hallgatas napja2016

 

A nap során hallhatjuk majd például Alfred Schnittke Moz-Art a la Haydn című művét is, amely egy finoman humoros homage a nagy mester egy befejezetlen művéből kreálva. Messiaen Sept Haikai című műve egy hét darabból álló japán haikufüzér, amely a legtisztább zenéből, a természetből, a madarak dalaiból vette ihletét. Gubaidulina „hétszava” egy lehengerlő instrumentális darab, Jézus utolsó hét szavát szöveg nélkül, kizárólag a zene eszköztárával teszi érzékelhetővé a hallgatóságnak.

 

Az argentin Golijov Ayre című dalciklusa a különböző kultúrák színes meséit eleveníti meg, melyek szólnak szerelemről, háborúról arab, héber és spanyol nyelven egyaránt. Berio Folk songs című darabjával folytatódik az eklektikus világzenei tematika, de hallhatjuk még tőle az Opus number Zoo dadaista gegparádéját is vagy a Beatles dalainak parafrázisát Harcsa Veronika tolmácsolásában.

 

A műsorban magyar kortárs művészek bemutatói is szerepelnek, Kurtág György, Jeney Zoltán, Vidovszky László és Csalog Gábor legújabb – egyebek között Eszterházy Péternek emléket állító – szerzeményét is ez alkalommal hallhatja először a közönség. A fesztiválhangulatot részben a BMC épületének több szegletében párhuzamosan is zajló koncertek adják.

 

Az esemény 2016. október 22-én 10-23 óra között látogatható a Budapest Music Centerben.

 

 

süti beállítások módosítása