A Légy jó mindhalálig musical újra Békéscsabára érkezik

Október 20-tól a Békéscsabai Jókai Színházban újra látható a Légy jó mindhalálig című musical, Seregi Zoltán rendezésében.

1991-ben Miklós Tibor és Kocsák Tibor nagysikerű musicalt írt a debreceni Csokonai Színház felkérésére Móricz örökérvényű regényéből. Misi történetének zenés változata azóta meghódította nemcsak a hazai és a határon túli magyar színházak közönségét, de eljutott Finnországba, Japánba és az Egyesült Államokba is.

 

dsc09727

 

Darabtörténet:

 

Az előadásban a tanárrá lett Nyilas Misi visszaemlékszik debreceni diákéveire, örömeire, meghurcoltatásaira és megaláztatására. Ő volt a legjobb tanuló, a legtehetségesebb diák. Mikor szegénységben élő szüleitől pakkot kap, diáktársai nemcsak az összes ennivalót, de még a csizmakenőcsöt is felfalják. Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, később pedig felolvasást is vállal a vak Pósalaky úrnál, hogy fizetségéből nélkülöző szüleit támogathassa. A léha és könnyelmű Török János Doroghy Bella kisasszonynak – akiért Misi kis diákszíve is megdobban – csapja a szelet.

 

Mikor kilesi, hogy a kisdiáknál van Pósalaky úr nyertes lutriszelvénye, ellopja azt, majd megszökteti Bella kisasszonyt. Misi azt hiszi, elvesztette a szelvényt. A kollégium fegyelmi bizottsága sikkasztással vádolja, mert megtalálják a zsebében azt a tízforintost, amit Török János csempészett oda. Hiába derül ki végül Misi ártatlansága, az átélt csalódások, meghurcolások és megaláztatások örök nyomot hagynak a gyermek lelkében. Soha többé nem akar debreceni diák lenni...

 

dsc00005

 

A főbb szerepekben Czitor Attila, Bolla Márton, Bartus Gyula, Katkó Ferenc, Csomós Lajos, Tomanek Nándor, Vikidál Gyula látható. A díszleteket Juhász Katalin tervezte, a jelmezeket Vesztergombi Anikó, a koreográfiát Topolánszky Tamás (Harangozó Gyula-díjas) jegyzi, a rendező Seregi Zoltán.

 

Forrás, fotók: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása