A cirkusz jövőjéről tartottak konferenciát Brüsszelben

A modern cirkuszok helyzetéről, problémáiról szóló uniós értékelés elkészítését szorgalmazta a cirkuszművészet jelenéről és jövőjéről tartott nemzetközi szakmai konferenciát megnyitó beszédében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő kedden Brüsszelben.

    cirkusz

 

Hozzátette: az utolsó ilyen jelentés 30 évvel ezelőtti. Ujhelyi István emellett kezdeményezte egy független minőségbiztosítási és akkreditációs tanúsítvány létrehozását, amelyben a cirkuszi állatok tartási körülményeire is különös figyelmet fordítanának. 
   

A cirkuszi sátor alatt című konferencián Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja arról beszélt, hogy a cirkuszművészet fontos része az európai kultúrának, ráadásul a gazdasági nehézségek leküzdésében is segíthet. 
    

Mint mondta, fontos feladat a művészek mobilitásának támogatása, kívánatos cél, hogy még nemzetközibbé váljon a cirkuszművészet.
    

Fekete Péter miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója kifejtette, a cirkuszművészet óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évszázadokban, vannak ugyanakkor olyan jelek manapság, amelyek komoly aggodalomra adnak okot. Sokan elfordultak a cirkusztól, fontos cirkuszok zártak be, ezekhez még hozzájön az is, hogy az emberek a terrorcselekmények miatt egyre inkább kerülik a nagy tömegeket vonzó nyilvános helyeket - jegyezte meg Fekete György, aki emellett a hagyományos cirkusz megújításának szükségességéről is beszélt.
    

A miniszteri biztos arról számolt be, hogy a cirkusz egyike azoknak a szórakozási lehetőségeknek, amelyet a kisgyerekek, tizenévesek, a szülők és a nagyszülők együtt élvezhetnek. Hozzátette, minden előadásnak van társadalmi üzenete, például a bizalom vagy a tolerancia.
    

A szervezők közlése szerint a rendezvényen szakmai szervezetek tucatjai képviseltették magukat többek között az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Belgiumból és Franciaországból.

 

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelentettesüti beállítások módosítása