Misével búcsúztatták Varsóban Andrzej Wajdát

Gyászmisével vettek búcsút Andrzej Wajda lengyel filmrendezőtől kedden Varsóban a Szent Jácint domonkos rendi templomban.

    The director must have the soul of a poet and the will of a Corporal. (Andrzej Wajda)

 

Andrzej Wajda

 

Az október 9-én 90 évesen elhunyt Oscar-díjas filmrendező családja eredetileg szűk körű búcsúztatást akart, de végül beleegyezett abba, hogy mások is részt vegyenek a misén. 
    

Varsóiak százai, köztük neves filmművészek, volt államfők és a kulturális miniszter voltak jelen a templomban, ahol közszemlére tették a rendező hamvai tartalmazó urnát és Wajda arcképét. 
    

A család azt kérte a gyászolóktól, hogy ne vigyenek virágot vagy koszorút, az erre szánt pénzt inkább ajánlják fel a rákbetegek hospice-ának. 
    

Andrzej Wajdát szerdán délután Krakkóban, a Szent Megváltó-temetőben helyezik örök nyugalomra - ott, ahol édesanyja is nyugszik -, előtte a Szentháromság-bazilikában tartanak engesztelő gyászmisét. 
    

A világhírű filmrendező néhány hónappal halála előtt fejezte be utolsó filmjét, a Powidoki (Emlékképek) című életrajzi drámát, amely Lengyelország idei hivatalos nevezése lett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájában.

süti beállítások módosítása