Az ingolstadti invázió - Bemutatkozik az SZFE III. éves színész osztálya

Marieluise Fleisser: Az ingolstadti invázió c. darabját mutatja be október 21-én a Börcsök-Zsótér osztály az Ódry Színpadon.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Marieluise Fleisser: Ingolstadtban született (1901), ott is halt meg (1974). Leginkább ott is élt. Szülei kereskedők. Regensburgban, az Angol Kisasszonyok internátusában nő fel. 1919-ben Münchenbe kerül, színháztudományt tanul. Itt megismerkedik Brechttel. A hatására írni kezd, drámákat. Természetesen Ingolstadtról. A második drámájának berlini bemutatóját Brecht rendezi. 1929-ben. Óriási botrány. A szerzőt erkölcstelenséggel vádolják. Különösen az ingolstadtiak. Fleisser szakít Brechttel és abbahagyja az írást. Visszatér: Ingolstadtba.

 

DSC 6146

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Ingolstadt egy kis város, a Duna partján. 1926-ban pionírok érkeznek ide, hogy megépítsenek egy hidat a Duna fölött. A pionírok megjelenése teljesen felkavarja a kisváros életét. Ezt Fleisser meséli Brechtnek, akit lát fantáziát ebben a történetben. Írja színpadra ezt az inváziót, javasolja Brecht. A darabnak ne legyen igazi cselekménye. Legyen olyan, mint egy autó: álljon különböző alkatrészekből, de mégis lehessen vele menni. Fleisser szót fogad. Sétálni megy a pionírokkal, tapasztalatokat gyűjt.

 

A történet középpontjában Alma és Berta áll, két cselédlány. Körülöttünk csupa férfi: polgárok és pionírok. Berta beleszeret az egyik pionírba, Korlba. Alma prostituáltnak áll. A város tornaegyesületének fára lenne szüksége, hogy építsenek egy stéget. De nem kapnak a várostól. Ezért ellopják a hídra szánt fát a pioníroktól. Az őrmester tanácstalan. Korlt gyanúsítja a lopással, de nem tudja rábizonyítani. Egy városi ünnepségen megalázza mindenki előtt Korlt. Korl elhatározza, hogy bosszút áll az őrmesteren. Hogy az őrmester megint bosszút állhasson Korlon. Csakhogy a bosszú egyre kegyetlenebb. És az egész levét azok isszák meg, akiknek ehhez semmi közük: a civilek. Példázat az erőszakról. „Ingolstadt bármelyik másik város is lehetne.” Írja Fleisser. Akár még Budapest is.

 

“Élvezem azt, hogy fiatalok vesznek körül, és hogy velük dolgozhatok. Nagyon szeretem a tanítványaimat. Most végezték a második évet, és mostanra már igazán szoros baráti kapcsolat alakult ki közöttünk. Már kívülről-belülről ismerem a növendékeim életét, tudom, hogy kit mikor mi bánt, vagy mi nyomaszt éppen. Jó érzés, hogy a 'gyerekek' a bizalmukba fogadtak, én pedig szívesen anyáskodom felettük, miközben abszolút felnőttnek tekintem és partnerként kezelem őket” - mesélte korábban Börcsök Enikő osztályvezető tanár.

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Szkárossy Zsuzsa

 

DSC 6174

1.

DSC 6190

2.

DSC 6192

3.

DSC 6194

4.

DSC 6212

5.

DSC 6248

6.

DSC 6299

7.

DSC 6333

8.

DSC 6355

9.

DSC 6433

10.

 DSC 5745

11.


Marieluise Fleisser: 

Az ingolstadti invázió

A III. éves színművész osztály előadása

 

Fordította: Szilágyi Bálint

 

Alma; Az új őrmester – Bajor Lili
Berta – Nagy Katica
Fábián; Pionír 1 – Koroknai Sándor
Zeck; Nyuszi – Fehér András
Bibirich; Vadász – Hevesi László
Unertl; Pionír 2 – Konfár Erik
Korl Lettner – Hajdu Tibor
Münsterer, Rendőr – Kurely László
Rosskopf, Ratz – Szalay Bence
Őrmester; Fényképész – Koller Krisztián

 

Rendező: Szilágyi Bálint
Osztályvezető tanárok: Börcsök Enikő, Zsótér Sándor

 

Bemutató: október 21. 19:00

 

További előadások: október 26. és 27. 19:00

 

 

süti beállítások módosítása