Az őz a Rózsavölgyi Szalonban - Főszerepben Nagy Mari és Gáspár Sándor

Szabó Magda felkavaró regénye -  bár több mint harminc nyelvre lefordították - most először került színpadra Őze Áron rendezésében, Nagy Marival és Gáspár Sándorral a főszerepben.

 

Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története.

 

EDV 6678

 

1959-ben, amikor megjelent Szabó Magda nagysikerű könyve, bombaként robbant be a köztudatba. A mű 20. századi a magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével.

 

EDV 6693

 

Encsy Eszter, a regény főhősnője felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki.

 

EDV 6706 

 

Encsy Eszter szegény értelmiségi családban nőtt fel, és bolondos, virágokat babusgató apja, csendben robotoló anyja mellett részt kellett vállalnia a gondokban. A kor, amelyben Eszter született, iszonyatba fullasztotta gyermekéveit, és örökre kipusztított Eszterből minden hitet, bizalmat, örülni tudást. A koraérett kislány a körülmények kegyetlen szorításában hamar megkeményedik, kapzsivá, önzővé válik. Elpusztíthatatlanul él azonban benne a vágy a szeretet, a szépség, az emberi melegség után; ezért is lopja el a gazdag családban nevelkedett, elkényeztetett Angéla kedvenc állatát, az őzet, s akaratlanul is annak pusztulását okozza.

 

EDV 6758

 

A második világháború után Eszterből ünnepelt, híres színésznő lesz, már nem szenved hiányt semmiben – csak éppen az “őz”, vagyis a szeretet, az őszinte emberi kapcsolatok hiányoznak az életéből. Minden, amit kap, későn érkezik: sem siker, sem elismerés, sem pénz, még szerelem se váltja meg többé iszonyú önmagától. És Eszter, ahogy ettől a társadalomtól tanulta, amelyben él, és amely fölnevelte, öl: akarva akaratlanul megöli az egyetlen embert, aki valaha szerette őt.

 

EDV 6747

 

Szabó Magda felkavaró regénye -  bár több mint harminc nyelvre lefordították - most először kerül színpadra Őze Áron rendezésében, Nagy Marival és Gáspár Sándorral a főszerepben.

 

EDV 6834

 

Szabó Magda: Az őz

ősbemutató

 

Színpadra alkalmazta: Kovács Krisztina

Szereplők: Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, Sipos Imre

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Sántha Borcsa

Dramaturg: Kovács Krisztina

Rendező: Őze Áron

Bemutató: 2016. október 15.

 

 

A fotókat Éder Vera készítette.
 

 

süti beállítások módosítása