Te tudod, én élem - Új közösségi előadás a Koma Bázison!

Október 28-án Te tudod, én élem címmel új közösségi színházi bemutatót tartanak a KOMA Bázison.

A KOMA ajánlója:


A KOMA Bázis 2014 óta közösségi színházként és közösségi helyként működik. 2014-ben és 2015-ben kerületi fiatalokkal együttműködve hoztuk létre Blokkoló és Cyberbully c. darabjainkat egy általunk fejlesztett módszer segítségével, ami a résztvevők személyes érintettségén alapul. Mindkét témát - élet a panelban, internetes zaklatás - az ő történeteik, élményeik és tapasztalataik inspirálták. A résztvevők személyes beszámolóira és a több hónapos témafeldogozó próbafolyamatra építve született meg az előadás váza és szövegkönyve.

koma_plakat_ok.jpg

2016-ra már olyan vonzereje lett a KOMA Bázisnak, hogy nemcsak fiatalok, hanem felnőttek is megkerestek minket azzal, hogy szeretnének egy előadást létrehozni a segítségünkkel. Az előadás témáját, ahogy eddig is, a szereplők élete és élményeik szolgáltatják, középpontjában a család áll.

Tehát annak ellenére, hogy amilyen az apám és… tényleg abszolút, tehát itt nincs szó egyáltalán szeretetről, vagy semmi, de valahogy mégis… úgy érzem, hogy azért a része. De még nem is így fogalmazva, hanem lehet, hogy itt már inkább a szükségről van szó ugye, hogy anyagilag; satöbbi, gyerekekkel. Ugye édesanyám nem bírná egyedül, tehát lehet, hogy inkább… ha bírná, ha bírná, akkor biztos, hogy nem!

Az előadás szereplője 6 civil (19-43 év), akik családjukról, megélt történeteikről, sikereikről és kudarcaikról mesélnek, megmutatnak egy-egy élethelyzetet, amivel mindenki nap mint nap találkozhat. Család. Mindenkire ez van a legnagyobb hatással az életben. És tudjuk, hogy nincs olyan, hogy normális. De nem tudjuk, hogy van-e mérce, ami alapján mondhatjuk a Te tudod, én élem szereplőire, hogy boldogok vagy sem.

“A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az” - az Anna Karenina kezdőmondata.

Közösségi színházi előadásaink célja, hogy a velünk együtt dolgozók átérezzék fontosságukat, megtanulják kifejezni magukat, irányítottan foglalkozzanak hétköznapjaik problémáival úgy, hogy közben észrevétlenül közelebb jutnak a megoldáshoz is, a nézők számára pedig hiteles, valódi, őszinte élmények és gondolatok közvetítésével nyújtanak betekintést élethelyzeteikbe és gondolkodásra késztessenek hétköznapjaink közös problémáiról.

Te tudod, én élem
Bemutató: 2016. október 28. 19:30
További előadások: október 29., november 10., 19.

Szereplők: Czendrey Csenge, Karlovitz Kinga, Katona Dóra, Kristóffy Róbert, Ragályi Balázs, Tormássy Viktória

Rendező: Zrinyi Gál Vince
Rendezőasszisztens: Anka Kristóf
Író: Mattyasovszky-Zsolnay Bálint

KOMAnoda - tanoda a KOMA Bázison

 

Közösségi színházi előadásaink készítésénél egy alapvető szabály, hogy mindenki csak egy előadásban vehet részt szereplőként. A későbbiekben a háttérmunkában vállalhat szerepet, így lehetőséget biztosítunk arra, hogy minél több résztvevő tapasztalhassa meg a közösségi színház adta élményeket, és egyre többen csatlakozzanak a KOMA Bázis közösségéhez. Ugyanakkor folyamatosan tapasztaljuk a körülöttünk növekedő, fiatalokból álló “bázis” igényét a folyamatos fejlesztő programokra és a közösséggel együtt töltött minőségi időre. Így a különböző ifjúsági és közösségi szolgáltatásinkat 2016 szeptemberétől non-formális oktatási keretek közé szerveztük és elindítottuk KOMAnoda névvel tanodánkat a XV. kerületi 13-20 éves - legtöbb esetben hátrányos szociális helyzetből érkező - fiatalok számára.

koma.jpg

A KOMAnoda egy személyközpontú pedagógia módszereire építő program, mely párhuzamosan valósítja meg az egyéni- és közösségi fejlesztést. Biztosítja a szabad időtöltést, lehetőséget kínál a közösség aktív, alkotó, felelős tagjává válni, arra irányul, hogy az egyén önismeretét, személyiségét, szociális készségeit és tanulási kompetenciáit fejlessze. A Belvárosi Tanoda Alapítvány szakmai közreműködésével kidolgozott programjaink - napi rendszerességű tanulószoba, SmartClass - informatikai készségeket fejlesztő interaktív foglalkozás, KOMALab - színjátszókör, DIY, Zsenedülő - mozgás alapú önismereti kör, Lépték - intergenerációs mozgásműhely, önismereti csoport, sport programok - minden érdeklődő számára térítésmentesen vehetőek igénybe.

A tanodához csatlakozó fiatalok számára egyéni fejlődési tervet dolgozunk ki és valósítunk meg mentorok közreműködésével, akik a fiatalokkal segítő kapcsolatban dolgoznak.

A KOMAnoda bővíti a Bázis már működő ifjúsági közösségi szolgáltatásait a személyközpontú pedagógia, a személyiségfejlesztés, az aktív szabadidő eltöltés és az önsegítés módszereivel. Személyközpontú program, mellyel célunk az önálló, önmagát ismerő és elfogadó, problémáit kezelni képes, személyes céljait megfogalmazó és azt megvalósítani képes harmonikus személyiség alakítása.

süti beállítások módosítása