Elhunyt Józsa Imre

Súlyos betegség után, 2016. október 30-án elhunyt Józsa Imre. 62 éves volt.

1954. március 18-án született Budapesten. 1978-ban, Várkonyi Zoltán osztályában fejezte be a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A diploma megszerzésétől egészen 2012-ig a József Attila Színház tagja volt, ezt követően szabadúszóként dolgozott, de anyaszínházában végig fellépett. Közel negyven éves pályafutása alatt százötven bemutatója volt. „Sokféle darabban játszottam. Persze, alkatilag elsősorban a vígjátéki szerepek és a kisember-szerepek találnak meg. De a komikum mögött is az emberi sorsot kell megmutatni, és egy komoly drámát sem szabad „drámázva” játszani, csak felszabadult lélekkel” – vallotta egy 2016-os interjúban a 7óra7-nek.

dollar_kohut_arpad.JPGA Dollárpapában (fotó: Kohut Árpád)

A József Attila Színházban játszott legfontosabb szerepeit a színház honlapján így foglalták össze: "számtalan előadást vitt sikerre. Játszott a Kölyök-ben, a Me and My Girl-ben, a Makrancos hölgy-ben, az Egy csók és más semmi-ben. Ő volt a Szabadsághegy Károlykája, a Liliom Ficsúrja, A csoda Zöld Gézája, a Légy jó mindhalálig Valkay tanár ura. Ő volt a Balfácánt vacsorára Chevalja."

Utolsó éveiben főleg a Játékszínben játszott, a Dollárpapa, a Primadonnák, az És már senki sem és A szőke ciklon című előadásokban. Az utóbbiban játszott szerepe kapcsán a 2016-os Vidor Fesztiválon Hyppolit Életműdíjat kapott.

szoke_ciklon_sarkozy_marianna.JPG                 A szőke ciklon előadásában (fotó: Sárközy Marianna)

Sokat szinkronizált. Többek között Nicholas Cage és Chevy Chase magyar hangja volt, de ő szólaltatta meg C-3PO-t a Csillagok háborújában vagy Herbert Garrisont a South Parkban.

Közel harminc tévé- és mozifilmben játszott, többek között A nagyenyedi két fűzfában, a Liszt Ferencben vagy a Magyar vándorban.

Színészi pályafutását 1988-ban Jászai Mari-díjjal, 1997-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el. 

süti beállítások módosítása