Tudni illik – Színházi dresszkód

A Fidelio utánajárt, mi az, amit illik és mi az, amit nem szokás felvenni, amikor színházba megyünk.

A cikkben megkérdezett egyik protokollszakértő alapigazságként szögezi le, hogy az öltözködésünknek azt a képet kell mutatnia, amilyet magunkról sugallni akarunk. A cikk másik kiindulópontja, hogy a dresszkód nem kötelező érvényű, mindössze előírásokat tartalmaz.

Az egyik legszigorúbb tiltás a nőknél a túl rövid, térdig sem érő ruhára és a cicanadrágra vonatkozik, a férfiaknál pedig a sportcipő az, amit feltétlenül illik elkerülni.

Noha a hivatalos dresszkód a zakó farmerral történő viselését is tiltja, Nagy Ildikó, protokoll szaktanácsadó semmi kivetnivalót nem talál ebben a népszerű párosításban. Ugyanő már sokkal szigorúbban ítéli meg a szintén egyre népszerűbb összeállítást,  a sötét nadrághoz, fehér inghez és nyakkendőhöz felvett mellényt, amely véleménye szerint „egyébként népszerű viselet táncosok és pincérek körében, de semmiképpen nem színházi öltözet”.

dresszkod.jpg             Fotó: Index.hu / Forrás: flickr

A szakértők szerint a zakó férfiaknál alapvetően elvárt ruhadarab egy színházi előadásra, ennek színe jó, ha minél sötétebb; sötétkék, antracit, de leginkább fekete – írja a cikk. Nők számára egy egyszerű, megfelelő hosszúságú, ujjatlan fekete ruha lehet a bombabiztos választás, ami stólával vagy csipkeboleróval, aranynyaklánccal vagy egy fehér gyöngysorral kiegészítve tökéletes színházi öltözék – adja meg a dresszkódhoz illő receptet a publicisztika.

A szakértők véleménye szerint  egy renomés kőszínházi előadásra sokkal jellemzőbb az elegáns öltözet, mint egy kisebb színház vagy egy független társulat előadására. Az elvárható öltözetet a hely mellett még a darab stílusa is befolyásolhatja. 

Az Opera minden megkérdezett tanácsadó szerint a legelőkelőbb helyek közé tartozik, ahova még azoknak is tanácsos a magasabb rendű dresszkód szerint öltözni, akik ezt egy átlagos színházi előadás kedvéért nem tennék meg. Ennek ellenére hivatalos öltözködési előírás az Operában sincs. Igaz, régebben voltak kísérletek a nézők öltözékének ellenőrzésére, de az öltözködés ma uralkodó, totális eklektikája miatt ez már lehetetlen lenne – olvasható a cikkben.

A protokoll- és divatszakemberek az alkotókkal szembeni tiszteletet emelik ki a színházi öltözködéssel kapcsolatban. „A rendező, a színészek hosszú hónapokat készülnek egy-egy darabbal – illik tehát öltözékünkkel megtisztelni őket!

A teljes cikk itt olvasható.

süti beállítások módosítása