Mese a szerelemről és annak múlandóságáról

Gimesi Dóra meséje egy tündér-postahivatalban játszódik, ahol  két nehéz természetű tündér talál egymásra. Tengely Gábor Debrecenben állítja színpadra  a Hessmesét.

A mese eredetileg Gimesi Dóra Csomótündér című könyvében jelent meg 2013-ban. A kötetben öt mese található, és valamiképpen mindegyik a szerelemről szól. A szerző szerint „fontos elemük a hétköznapokban jelen lévő varázslat, a mesevilág és a mai városi élet találkozása”. Gimesi Dóra, aki maga írta színpadra a Hessmesét,  azt is elárulta, hogy az eredetileg a margitszigeti víztoronyba írt mese „debreceniesítésében” Pallai Mara dramaturg és a debreceni színészek is sokat segítettek.

hess_mathe_andras.JPGEdelényi Vivien, Mercs János, Krajcsi Nikolett és Herczeg Tamás az előadás próbáján (fotók: Máthé András)

Az eredeti mese alapvetően a két főhős, Hess kisasszony és Pongrác viszonyának alakulására fókuszál, a két postagalamb szerepe kisebb. „A színpadi változatban hat egyenlő súlyú szerepet szerettem volna írni, és az volt a cél, hogy ők hatan a lehető legtöbb színét meg tudják mutatni a szerelemnek. A két, már meglévő páros mellé így bekerült egy harmadik, az "emberpár": Horváth Alexandra és Rózsa László az első, tétova gyerekszerelemtől az időskori egymásra találásig egy (vagyis több) egész életet végigjátszanak” – mondta el a szerző a színpadra írás mikéntjéről.

Tengely Gábor is beszélt a darabról: "Zömmel bábszínházi előadásokat készítek, és mindig nagyon izgalmas, amikor olyan előadásokra kapok felkérést, amelyekben nem használhatom ezt az eszköztárat. De természetesen nem hazudtolom meg önmagam, és a bábos, absztrakciós gondolkodásmód jelen van ebben a produkcióban is, még akkor is, ha nincsenek benne klasszikus értelemben vett bábok.

hess_2.JPGKrajcsi Nikolett és a rendező, Tengely Gábor a próbán

A darab témájával - a szerelem és annak múlandósága – kapcsolatban a rendező azt is elmondta, hogy „fájdalmas dolog felnőtt fejjel felismernünk ezt az illékonyságot, de a darabban ott van a remény is: az emberi érzések nem tűnnek el nyomtalanul, nem hiábavalóak, hiszen a széttépett szerelmes levelek darabjait a tündérek összeragasztják, majd kiengedik a levegőbe, és ezzel - ha egy rövid időre is, de - szebbé teszik a világot.

 Az előadás, elmondása szerint a hat év feletti gyerekeknek szól, akik ebben a korban szembesülnek az emberi érzelmek sokszínűségével. „A Hessmese segítséget nyújthat az érzelmi krízishelyzetbe került nézőknek, miközben a gyerekek eredendő humorérzékére támaszkodva az emberi kapcsolatok fonákságait is megmutatja."

A mese alakjait Krajcsi Nikolett, Mercs János, Edelényi Vivien, Horváth Alexandra és Rózsa László, valamint vendégszereplőként Herczeg Tamás kelti életre.

Az előadás bemutatója november 7-én lesz Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban.

süti beállítások módosítása