Ármányból fondor - Mészöly Anna és Messaoudi Emina az Ódry új premierjéről

Schiller drámáját a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves hallgatói mutatják be. Mészöly Anna és Messaoudi Emina vallott a darabhoz fűződő viszonyukról.

Az előadást rendezőként jegyző Zsótér Sándor így ír arról, miért esett választása épp erre a darabra: „Miért érdemes megismertetni Schillert a fiatal színészekkel? Látszólag idegen, nekik szokatlan, fekete-fehér világ. Sokat beszélnek, és ami főleg zavarba ejtő, hogy az érzelmeikről beszélnek. Bonyolultan fogalmaznak, de azért, mert amit megfogalmaznak, az bonyolult. Szenvedélyt megélni, és megformálni tudni, felháborodni, és felháborodást kiváltani. Egy ilyen nehéz anyaghoz közel hajolni, és kézzelfoghatóvá tenni.”

emina-horz.jpgMessaoudi Emina és Mészöly Anna

Lujzát Mészöly Anna, Lady Milfordot pedig Messaoudi Emina játssza az előadásban. Mészöly Anna úgy látja, hogy Ungár Júlia új fordítása nagyon mai, nagyon a fiatal színészekhez illő szöveg. "De talán az a legfontosabb, hogy mindkét nő nagyon szerelmes, csak épp máshogy."

Messaoudi Emina abban látja a különbséget, hogy a Lady inkább birtokolni, megszerezni akar. Lujza is, csak neki mindegy, hogy melyik világban. "Ő belátja, hogy ha ebben a világban nem működik, akkor ott van a másik lehetőség, a halál, ahol végül egymáséi lehetnek. Persze ahhoz, hogy Lujzának ezt a gondolkodását megértsük, nagyon fontos tudni, hogy ő mélyen hisz Istenben." A Ladyt viszont olyan nőnek látja, aki azt hiszi, hogy a szenvedésért cserébe jár valami. Neki ez a férfi. "Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ki a jó és ki a rossz, mindkét nőnek megvan a maga igazsága. Ezért fantasztikus Zsótér Sándorral dolgozni, mert nem nyúlhatunk egy-egy sémához, hanem a szövegből kiindulva, az azokban megfogalmazott gondolatok és érzések mentén kellett elindulnunk nagyon precízen és végtelenül egyszerűen. A figurák összetettségére kell törekednünk. Azt mondta, hogy álljunk ki és védjük meg a karaktereinket. Ez benne a csodálatos, de egyben a nehézség is."

Mészöly Anna így vallott a közös munkáról: "Megértetni a dolgokat, a gondolatokat. Mert ha csak elmondod, annak még nem lesz értelme. Másfél héten keresztül betűről betűre átbeszéltük a szöveget. És később a próbákon, mind a mai napig, ha elakadunk, a tanár úr minden mondathoz tud valami nagyon pontos és konkrét segítséget adni. Mindig azt mondja, hogy céllal beszéljünk, figyeljük a másikat, és értsük, amit mondunk." 

 "Az is jó, hogy nem játszunk korokat, hanem saját magunkból szedjük elő ezeket a dolgokat. Hiszen szerelemmel, féltékenységgel, árulással már mindannyian találkoztunk. Ebből kell építkeznünk" - fűzte hozzá Messaoudi Enima.

A Fondor és szerelem bemutatója november 7-én lesz az Ódry Színpadon.

(Forrás: SZFE)

süti beállítások módosítása