A kénsavas merénylő újra táncolhat

A moszkvai Nagyszínház egykori szólótáncosa, a Szergej Filin volt művészeti igazgató elleni támadás értelmi szerzője újra balettórákat vehet a teátrumban.

A Filinnel személyes konfliktusban álló Pavel Dmitricsenkót hat év börtönre ítélték, amiért 2013 januárjában felbérelt egy merénylőt, hogy fröcsköljön kénsavat a művészeti igazgató arcába, az egykori sztártáncost azonban idén májusban feltételesen szabadlábra helyezték.

A Nagyszínház szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy megengedik a börtönből szabadult Dmitricsenkónak a délelőtti balettórák látogatását, ez azonban semmilyen módon nem jelenti azt, hogy visszavennék őt a társulathoz.

dmitri.jpg                     Pavel Dmitricsenko (fotó: Fidelio)

Szergej Filin, aki korábban maga is a színház szólótáncosa volt, részlegesen megvakult az otthona előtt elkövetett merényletben, de szerződése lejártáig, 2015 júliusáig a balett-társulat művészeti vezetője maradt. Jelenleg a fiatal koreográfusok stúdióját vezeti a Bolsojnál.

Vlagyimir Urin, a Nagyszínház igazgatója szerint kétséges, hogy Dmitricsenko oly mértékben képes visszaszerezni a börtönévek alatt elveszített állóképességét, hogy újra a társulat tagja lehessen.

A hatalmas visszhangot kiváltó merénylet leleplezte, milyen vad versengés és megfélemlítés folyik a legendás Bolsoj kulisszái mögött. Az egész művészvilág elítélte a savas támadást és a színházban uralkodó mérgezett légkört.

Dmitricsenko bűntársát, a támadás végrehajtóját 10 év börtönre ítélték.

(Forrás: MTI / Reuters)

süti beállítások módosítása