Arany Medál - Ahol a közönség adja a díjakat

Elrajtolt az Arany Medál-díj szavazása, az elismerésre november 30-ig várják a voksokat. A Mészáros Márton által alapított díjakat nyolcadik éve adják át.

Az elismerésre az idei évben is hat különböző kategóriába lehet szavazatot leadni. A voksolóknak azoknak a művészeknek a nevét kell elküldenie, akiket legalkalmasabbnak vélnek a díjazásra. A felterjesztés feltétele, hogy csak élő személyre lehet szavazni, az adott művésznek pedig az elmúlt egy évben valamilyen kézzel fogható produktumot kellett alkotnia. Szépírók esetében kötetmegjelenéshez kötött az érvényes voks, színészeknél, rendezőknél pedig filmben, illetve színpadi darab létrehozásában nyújtott közreműködéshez.

arany_medal.JPG
Az Arany Medál-díj az elmúlt években számtalan kimagaslóan elismert alkotót is díjazott. Az elismertek között vannak többek között a Nemzet Színészeinek tagjai, de Kossuth-díjas alkotók is átvették az elismeréseket. Megkapta a kitüntetést többek között Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Gálffi László, Kulka János, Tompos Kátya, Martinovics Dorina, Szabó Erika és Földes Eszter is.

A tavalyi évben a legígéretesebb fiatal tehetség Hartai Petra, a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja lett. Az év színésznője Földes Eszter, az év színésze pedig Gálffi László, Kossuth-díjas színművész, az Örkény Színház tagja. Az év írójául Száraz Miklós György József Attila-díjas szépírót, az év filmrendezőjeként Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendezőt válaszották a szavazók. Az életműdíjat tavaly Bánsági Ildikó Kossuth- és Nemzet Művésze-díjjal elismert színművésznő, a Nemzeti Színház tagja vehette át.

arany_tavaly.JPGA tavalyi díjazottak és a díj alapítója

A felterjeszteni kívánt művészek nevét az aranymedaldij@gmail.com e-mail címre várják az alábbi kategóriákban:

- Az év írója
- Az év színésze
- Az év színésznője
- Az év rendezője
- A legígéretesebb fiatal tehetség díja
- Életműdíj

Az elismeréseket 2016-ban is a Bethlen Téri Színházban adják át a díjazott művészeknek december elején. A sajtógálát ezúttal is Juhász Anna irodalmár, kulturális szervező tartja oldalán a díjalapító Mészáros Mártonnal.

süti beállítások módosítása