A kaméliás hölgy Dunaújvárosba érkezik

Kiss Csaba regényátiratát november 11-én mutatja be a Bartók Kamaraszínház. Király Attilát, a rendezőt kérdeztük a darabválasztásról és az előadásról.

Ifj. Alexandre Dumas regénye alapján Verdi operát írt, és többen meg is filmesítették. Ezt a klasszikus történetet írta át Kiss Csaba, és mutatja be a Bartók Kamaraszínház társulata, vendégművészekkel kiegészülve.

A rendező a darabválasztásról is faggattuk: "Egyértelműen a szerelem és a szenvedély foglalkoztat, mégpedig azért, mert én meglehetősen szenvedélyesen élem az életemet. De azt gondolom, mindenki, aki élt már valamennyit, ezeket a szenvedélyeket, ezeket a fájdalmakat, hiányokat, amiről ezek a szerepek beszélnek, átélte már. Csak a mai, sok mindent ki nem mondó világunkban nem divat ezekről beszélni, és a színházi kultúrából is kezd egy kicsit kiveszni az ezekről való gondolkodás."

kiraly_attila.JPGKirály Attila rendező (fotó: Dunaújváros Online)

"Nem gondolom, hogy ezek a szenvedélyek csak a színdarabokban vagy a könyvekben léteznek, szerintem ezek átélhetők, átélendők és átéltek a 2016-ban életüket tengetők részéről is. Valahogy a világ miatt is, hogy minden fontos, minden fontosabbá válik: a megélhetési problémák, a munkám elvesztése, a gyerekem felnevelése, olyan, mintha a szenvedélyeink nem lennének lényegesek. De igenis lényegesek, mert különben miért él az ember, mire emlékszem majd? Arra nem tudok emlékezni jó szívvel a halálos ágyamon, hogy befizettem az áfát vagy sem." - folytatta a gondolatmenetet.

Király Attila még egy indokot mondott, ami miatt elfogadta a színház felől érkező felkérést: "A szenvedélyek fontosságán túl talán leginkább azért mondtam igent, mert ez az előadás egy komoly színésznőnek lehetőséget biztosít egy nagyon komoly feladatra. Ez a színésznő Lapis Erika, aki nem titok, hogy a feleségem. De mielőtt a feleségem lett, azelőtt éveken keresztül a kedvenc színésznőm volt, és nagyon szeretném őt látni ebben az igen nehéz helyzetben, ami elé őt ez a szerep állítja."

kam_eloadas.jpgFotó: Őri György

Király Attila arról is beszélt, hogy az előadás látványvilága hangulatában fog igazodni az 1800-as évek közepei Párizshoz. "Hogyha ránézünk majd a díszletre, akkor a Kiss Csaba által írt darab vízióját fogjuk látni. Kiss Csaba úgy írta ezt a darabot, hogy ez a Kaméliás hölgy Marguerite Gautiernek a víziója. Én azt gondoltam, hogy ezt támogatjuk meg: nem a 19. század közepi Párizst jelenítjük meg, hanem a nő lelkében történő dolgokat. Azt szeretnénk, hogy az ő történéseit segítse a tér." Papp Janó jelmeztervezőtől pedig kortalanságot kért, nehogy "egy olyan fajta kosztümös, szomorú játék legyen belőle, ami eltávolít a néző szívétől minket".

A címszerepet Lapis Erika játssza. További szereplők: Kiss Attila, Vándor Éva, Papp Endre e.h., Kocsó Gábor, Sipos Vera, Jókai Ági, Gulyás Hermann Sándor, Gasparik Gábor, Fritz Attila, Horváth István. A jelmezeket Papp Janó, a díszletet az előadás rendezője, Király Attila jegyzi.

A november 11-i bemutatót követően az előadás november 12-én, 15-én és 18-án is látható lesz.   

süti beállítások módosítása