Szétválasztották a Nemzeti Operát és az operettszínházat Bukarestben

A román kormány önálló intézményként alapította újra a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operett- és Musicalszínházat, leválasztva a Bukaresti Nemzeti Operáról.

A kabinet döntése nyomán a nagy múltú intézmény ismét önálló jogi státuszt nyert. A román fővárosi operát és operettszínházat 2013-ban olvasztották össze azzal a céllal, hogy hatékonyabban működjenek. Azt remélték, hogy a közös adminisztrációnak köszönhetően csökkenni fognak a működési költségek. Ez az elképzelés nem vált valóra. Mi több, az összeolvasztás művészi szempontból sem bizonyult hatékonynak - állítja a kormány, ugyanis 2013 után kevesebb előadás jött létre, mint az összevonás előtti időszakban.

romannemzetiopera_jkpg.jpegBukaresti Nemzeti Opera (forrás: Maszol)

A szétválasztás az után merült fel, hogy a bukaresti operát április elején egy nemzetközi visszhangot keltő botrány rázta meg. Vlad Alexandrescu volt román kulturális miniszter új főigazgatót nevezett ki, aki leváltotta Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt az opera művészeti igazgatói tisztségéből. A Kobborgot támogató külföldi és a főigazgatót pártoló román művészek között éles, nacionalista felhangoktól tarkított konfliktus alakult ki. Azóta a kedélyek viszonylag lecsillapodtak.

Az operettszínház önállóságát maguk az intézmény művészei kérték. A teátrum helyzete azonban továbbra sincs megnyugtatóan rendezve. A legnagyobb gondjuk, hogy továbbra sincs a dalszínháznak működőképes székhelye.

Hat nappal ezelőtt jelentették be, hogy decembertől a román parlament dísztermében fog előadásokat tartani az operettszínház, amelynek 2016-ban még egyetlen bemutatója sem volt.

Az 1950-ben alapított dalszínház épületét 1986-ban bontották le, a társulat 2011-ig a Bukaresti Nemzeti Színház egyik szárnyában működött. Ez utóbbi felújítása után ki kellett költöznie, és azóta gyakorlatilag nem rendelkezik működőképes székhellyel.

A román kormány egy 8,7 millió eurós (2,7 milliárd forint) beruházás nyomán felépített ugyan Bukarest belvárosában egy új operettszínházat, amelyet 2015 elején felavattak, de az épületet hamarosan bezárták. Ez ugyanis még nem készült el teljes mértékben, és a munkálatok leálltak, miután az építővállalat csődbe ment. Az épület így nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A helyzetet bonyolítja, hogy az ingatlan tisztázatlan tulajdonjogú területre épült, az operettszínház alatti telekért ugyanis jelenleg peres eljárás van folyamatban.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása