Hogyan lesz mára már-már komédia az egykori szomorújátékból

Ibsen: Nóra című darabját Ibsen: Babaház (Nóra) címen mutatja be a Stúdió K, Jeles András rendezésében november 23-án.

Jeles András az előző évadban szerzőként volt jelen a Ráday utcai színházban: az Árvák címmel Koltai M. Gábor által rendezett előadás az ő forgatókönyve alapján született. Most rendezőként Ibsen Nóra című drámáját dolgozza át ugyanitt.

Meglehet, Marx Károly mondása, hogy tudniillik a történelem sajátos módon ismétli önmagát, az magára a tragédia műfajára is vonatkoztatható, amennyiben a színház világában mind gyakrabban látható ez az átváltozás: a „szomorújáték” lidércnyomás-szerű alászállása, a tragédia alpári bohózatként való feltűnése – olvasható az előadás felvezetőjében.

baba.JPG

A rendező azt is bevallja, hogy Ibsen Nóra című darabjával való foglalatossága során kellett ijedten tapasztalnia ennek a gondolatnak az aktualitását, és vette észre, hogy „a szomorújáték - e pillanatban csak épp sejthető körülmények hatására - minden határon túl közelít a komédia varázslatos vidékei felé”. 

Az Ibsen: Babaház (Nóra) látványterve Perovics Zoltán munkája, zenéjét Lukin Zsuzsanna, a jelmezterveket Bánki Róza jegyzi. Az előadásban Nyakó Júlia, Homonnai Katalin, Lukin Zsuzsanna, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos és Tóth Noémi szerepel.

A bemutató időpontja november 23. Az előadás ezután novemberben 24-én, decemberben 8-án, 11-én és 18-án látható a Stúdió K-ban.

(Forrás: Stúdió K)

süti beállítások módosítása