Az imposztorra készülnek Tatabányán

Fodor Tamással a főszerepben elkezdődtek Spiró György komédiájának próbái a Jászai Mari Színházban. A rendező, Szikszai Rémusz mesélt a bemutatóról.

A darab ősbemutatóját Major Tamás főszereplésével 1983-ban tartották a Katona József Színházban. Az imposztor Bogusławski – a Lengyel Nemzeti Színház alapítójának - személyén keresztül kapcsolódik a szerző Az Ikszek című regényéhez. Az előadás rendezője, Szikszai Rémusz az elmúlt évadban rendezte meg Tatabányán Parti Nagy Lajos Molière: Tartuffe című színművét.

szik_3.JPGSzikszai Rémusz az olvasópróbán (fotók: Hagymási Bence / Jászai Mari Színház)

Az imposztor tatabányai bemutatásának ötletével kapcsolatban Szikszai Rémusz elmondta: „A tavalyi közös munka, a Tartuffe sikere után Crespo Rodrigo felkért, hogy dolgozzak együtt a társulattal a 2016/2017. évadban is. A kérése az volt, hogy olyan előadásban gondolkodjunk, ami az egész együttest érinti, amiben mindenki benne lehet. Ennek mentén keresgéltünk, végül neki jutott az eszébe az ötlet: miért nem csináljuk meg a Tartuffe után Az imposztort, amiben a történet szerint a vilnai társulat Molière darabját próbálja”.

Arról is beszélt a rendező, hogy noha a tavaly bemutatott Tartuffe és az Imposztor-beli Tartuffe nem tud és nem is kell, hogy azonos legyen, „a két előadás valamilyen módon mégis épül majd egymásra. Ez a kapcsolódás feltételezhet egyfajta tudást a nézők részéről és ez izgalmassá teheti Az imposztor „színház a színházban” játékát.”

„Így nem kell, hogy most a nulláról kezdjünk el valamit, bőven van mire építenünk. Ez nagyon fontos, Az imposztor esetében különösen, hiszen igen nehéz szerkezetű darabról beszélünk. Emiatt érzem lényegesnek, hogy létezik közöttünk egyfajta élő kapcsolat” – mondta a korábbi közös munkával kapcsolatban, hozzátéve, hogy ind a társulat, mind ő maga nagyon jól érezte magát a Tartuffe próbafolyamata során.

szik_2.JPGCrespo Rodrigo és Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz Crespo Rodrigo igazgató darabválasztása kapcsán a társulatépítés lehetőségéről és felelősségéről is beszélt: „Mint minden születő félben lévő előadásnak, természetesen Az imposztornak is megvan a maga rizikója, de az, hogy egy ilyen jellegű csapatmunkát igénylő darab készül, összekovácsolja a résztvevőket, erősíti a társulatot, ha jól sikerül. Az, hogy egy fiatal társulat közös nyelvet beszéljen, hogy egyféleképpen játsszanak, ugyanazt képviseljék, kiemelt jelentőséggel bír. Az pedig a bennük való gondolkodás jele, ha egy színház olyan darabot vesz elő, mint amilyen Az imposztor.”

Fodor Tamás Bogusławski szerepében vendégként csatlakozik a Jászai Mari Színház társulatához. Ezzel kapcsolatban Szikszai Rémusz elmondta: „Fodor Tamást az egyik legnagyobb élő magyar színésznek tartom, az külön öröm számomra, hogy elvállata ezt a feladatot és igent mondott a felkérésemre. Vannak egyértelmű színházi helyzetek. Amikor a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásra készültünk, szintén nem volt kérdés, ki játssza a Színészt. Ahogyan akkor, most is csak Fodor Tamásban tudtam gondolkodni Bogusławskival kapcsolatban.”

szik_1_hagymasi_bence_jaszai_mari_szinhaz.JPGMikola Gergő, Király Attila, Fodor Tamás, Végh Péter és Fábián Ilona

A függetlenségét vesztett Lengyelország és a cári Oroszország viszonyával, az ősbemutató korával, az akkori szovjet megszállással, valamint a jelennel kapcsolatban a rendező kihangsúlyozta: „Történelmi párhuzamok mindig lesznek. Ameddig hatalom létezik, mindig lesz összecsengés a különböző történelmi korok között. Az imposztor bizonyos értelemben a színházcsinálásról szól, pontosabban arról, miért érdemes színházat csinálni, arról, mennyire kiszolgáltatott a színház a mindenkori hatalomnak. Ez persze valamilyen formában mindig tükör annak a kornak is, amiben éppen élünk. Az imposztor azonban nem csupán a művészet és a hatalom, hanem a kisember és a hatalom viszonyát feszegeti.”

Az imposztort a december 17-ei bemutató után december 30-án este 7 órai kezdettel láthatják az érdeklődők a tatabányai teátrumban.

(Forrás: tatabányai Jászai Mari Színház)

süti beállítások módosítása